Proiectul de lege privind deoligarhizarea putea fi îmbunătățit, prin includerea în Comitetul național deoligarhizare a Avocatului Poporului, reprezentanților uniunilor profesionale și ai organizațiilor societății civile, pentru a exclude orice posibil risc în procedura de recunoaștere a persoanei ca fiind oligarh. Concluzia aparține Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care a analizat documentul elaborat de Ministerul Justiției.
Potrivit CAPC, proiectul de lege, deși prevede limitarea drepturilor persoanelor, corespunde cerințelor constituționale și standardelor internaționale.
Totodată, varianta actuală a proiectului de lege include în Comitetul național deoligarhizare, în majoritatea lor, reprezentanții puterii executive, respectiv ai majorității politice aflate la guvernare, ceea ce poate cauza o disbalanță în procesul de recunoaștere a statutului de oligarh. Potrivit documentului, din Comitet urmează să facă parte prim-ministru, prim viceprim-ministru, viceprim-miniștri, ministrul Justiției, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor, ministrul Afacerilor Interne, guvernatorul unității teritoriale autonome Găgăuzia, directorul Serviciilor de informații și securitate, președintele Consiliului Audiovizualului, președintele Consiliului Concurenței, președintele Comisiei Electorale Centrale, Procurorul General, directorul Centrului Național Anticorupție.
Experții CAPC menționează că pentru a fi recunoscută drept oligarh, persoana trebuie să aibă atât influență politică importantă sau excesivă, cât și să dispună de resurse financiare sau mediatice importante. „În context, considerăm că restrângerea drepturilor acestor persoane de finanțare a întrunirilor sau partidelor politice și de privatizare a bunurilor publice, respectă echilibrul intereselor publice și drepturilor private”, se arată în opinie.
Anterior, legislativul a modificat un șir de legi, pentru a exclude influența excesivă a unor persoane asupra vieții publice, însă problema nu a fost soluționată. Elaborarea și adoptarea legii cu privire la deoligarhizare este prevăzută în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în procesul de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și face parte din cele 9 măsuri din Avizul Comisiei Europene. Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul de lege privind deoligarhizarea este unul dintre cele două documente importante la care lucrează în prezent Ministerul Justiției.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: