Legislația privind sancțiunile internaționale, îmbunătățită

Anticoruptie.md
24/11/2023

Legislația moldovenească referitoare la aplicarea sancțiunilor internaționale va fi îmbunătățită, prin includerea prevederilor extensive privind subiecții restricțiilor internaționale și privind blocarea fondurilor sau resurselor economice persoanelor și entităților supuse sancțiunilor. Modificările legislative au fost votate, vineri, în lectura a doua, de 62 de deputați.

Potrivit autorilor, modificările adoptate urmăresc eliminarea din lege a unor lacune, elucidarea unor noțiuni și concepte pentru a asigura aplicabilitatea normelor legale. Totodată, modificările legislative vizează și modalitatea de comunicare cu subiecții vizați sau atribuțiile fiecărei autorități și instituții publice în contextul punerii în aplicare a măsurilor restrictive internaționale.

Principalii subiecți în privința cărora va fi posibil de aplicat măsuri restrictive internaționale sunt persoanele fizice și juridice din țară și de peste hotare, care  au comis fapte unanim sancționate la nivel mondial, asasinate sau acte de tortură față de persoane ce au încercat să demaște acțiuni ilegale comise de funcționari publici străini sau care prin activitatea lor urmăreau să apere drepturile omului recunoscute la nivel mondial. De asemenea, printre subiecți se regăsesc persoanele care în exercițiul unei funcții publice importante la nivel național sau internațional sunt responsabile sau complici la ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a unor acte masive de corupție, scrie în comunicatul Parlamentului.

La fel, documentul include prevederi referitoare la bunurile care fac obiectul măsurilor restrictive internaționale - dispoziții privind raportarea acestor bunuri, preluarea controlului asupra lor sau blocarea acestora. „Odată cu adoptarea prezentului proiect, autoritățile publice naționale vor obține un instrument legal care va servi drept sprijin și punct de orientare în eforturile lor de contracarare a faptelor unor subiecți vizați de măsuri restrictive internaționale, precum și de limitare a obținerii oricăror beneficii de pe urma acestor fapte, constituind totodată și un temei legal pentru adoptarea în viitor a propriilor reglementări interne cu referire la procedurile desfășurate de autoritățile respective”, scrie Ministerul Justiției în nota explicativă la proiectul de modificare a legii.

Modificarea legislației referitoare la aplicarea sancțiunilor internaționale face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în contextul angajamentului de deoligarhizare prin eliminarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice.

Anticoruptie.md
24/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii