LIVE // Mii de oameni participă la un nou protest anticorupție în centrul Capitalei

Anticoruptie.md
21/01/2016
Foto: Marin Bogonovschi, CIJM

Mii de oameni s-au adunat la un nou protest anticorupţie în centrul Capitalei. Printre aceştia se numără simpatizanții Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr", ai formaţiunii "Partidul Nostru" condus de Renato Usatîi şi ai Partidului Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon. Participanții își exprimă nemulțumirea de felul în care a fost învestit Guvernul condus de Pavel Filip și cer demisia noului Cabinet de miniștri. Protestatarii scandează "Moldova!", "Jos Plahotniuc!", "Noi suntem poporul!". Aceştia au pornit în marş din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi s-au  oprit în scuarul Parlamentului unde cer, într-un glas, alegeri anticipate. 

Sursa video: Privesc.eu

(UPDATE 19.00) Mitingul a fost declarat închis. Un nou protest ar urma să aibă loc vineri, 22 ianuarie, la ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

(UPDATE 17.15) După întâlnirea celor trei lideri ai protestatarilor cu reprezentanţii majorităţii parlamentare - în particular, reprezentanţii fracţiunilor PD şi PL - Igor Dodon a declarat că le-au prezentat acestora solicitările mulţimii: anularea votului de învestire a Guvernului, dizolvarea Legislativului şi desfăşurarea alegerilor anticipate. “Am obţinut promisiunea că majoritatea se convoacă azi-mâine, examinează solicitarea noastră şi ne spun dacă acceptă sau nu. Mâine, până la ora 12.00 - 13.00, ne dau un rezultat. Dacă dau răspuns negativ, vom protesta non-stop, mult mai mulţi decât suntem astăzi”, a declarat liderul PSRM.

(UPDATE 16.00) Între timp, premierul Pavel Filip a transmis un mesaj prin care îndeamnă mulţimea să protesteze paşnic. "Sunt adeptul dialogului, cred că problemele într-un stat se rezolvă printr-o comunicare constructivă și sinceră. Apelul pe care îl adresez populației este să manifeste vigilență, să nu reacționeze la manipulări și la provocări, să raporteze forțelor de ordine orice abuzuri și încălcări ale legii pe care le observă. Ca prim-ministru, voi depune toate eforturile pentru a aduce liniștea și stabilitatea în țară, fie că vorbim de situația economico-socială sau de securitatea cetățenilor", se spune în mesaj. 

(UPDATE 15.30) După depunerea sesizării la Curtea Constituţională, mulţimea au luat drumul spre Reşedinţa de stat, unde ar urma să se întâlnească cu conducerea ţării, pentru a cere anularea votului de încredere al legislativului faţă de Guvernul Filip, precum şi alegeri anticipate. 

(UPDATE 14.50) De la Moldtelecom, protestatarii se îndreptă spre Curtea Constituțională, unde socialiștii vor să depună o sesizare privind votul de îndredere acordat Guvernului Filip. 

Marșul spre Curtea Constituțională. Foto: captură privesc.eu

(UPDATE 14.00) Igor Dodon, liderul Socialiștilor a invitat mulțimea la Curtea Constituțională, pentru a depune sesizarea privind votul de încredere al deputaților oferit miercuri, 20 ianuarie, Guvernului Filip.

(UPDATE 13.40) Ajunși la sediul Moldtelecom, oamenii scandează „Rușine” și „Vrem Jurnalul înapoi!”. În dimineața zilei de joi, 21 ianuarie, instituția a emis un comunicat de presă în care susține că „a devenit ținta unui atac cibernetic asemănător atacurilor cibernetice la care au fost supuse mai multe instituții de stat în aceeași perioadă a anului 2015”.

(UPDATE 13.25) Protestatarii s-au îndreptat spre sediul Moldtelecom, pentru a cere reintroducerea postului Jurnal TV în pachetul Moldtelecom. Emisia Jurnal TV a fost sistată miercuri, 20 ianuarie din grila Moldtelecom.

Marșul spre Moldtelecom. Foto: captură privesc.eu

(UPDATE 13.05) Igor Dodon vine cu un mesaj față de Ambasada SUA și cea a României: „Nu au ce susține oligarhia! Dacă nu vor fi susținuți de Occident, de România și de SUA, ei nu au nicio șansă”. Socialistul a adăugat că va depune astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, pentru a cere anularea învestirii Guvernului Filip.

(UPDATE 12.45) Renato Usatîi îndeamnă la proteste paşnice: “Nu chemăm la violenţe. Clădirile sunt ale poporului şi poliţiştii sunt cu poporul. Desfăşurăm o acţiune paşnică. Astăzi, când această gaşcă criminală votează Guvernul în 30 de minute, merg noaptea şi învestesc Guvernul la preşedintele Timofti, suntem obligaţi să-i oprim”. El a adăugat că liderii protestatarilor refuză să se întâlnească cu preşedintele Parlamentului Adrian Candu, care le-a lansat o invitaţie la discuţie pentru joi, ora 15.00. Andrei Năstase l-a sunat pe Andrian Candu pentru a-i transmite direct mesajul mulţimii, dar fără succes.

Fotografii de Marin Bogonoschi, CIJM

 

 

Anticoruptie.md
21/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii