Lovitură dură pentru compania unui ministru al Justiţiei din perioada guvernării lui Plahotniuc: FlyOne a rămas cu 15 autorizații de zbor din 38

Ion Chișlea
12/07/2022

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a suspendat temporar 23 din cele 38 de autorizații, acordate la începutul anului companiei aeriene Fly One, anunță vice-premierul Andrei Spînu. Suspendarea vine după ce pe data de 9 iulie mai multe rute operate de companie au fost anulate din cauza defectării uneia din aeronavele ce-i aparțin, iar pasagerii nu au primit tratamentul necesar în astfel de situații.

„Urmare a analizei și a discuțiilor purtate cu compania aeriană în vederea diminuării riscurilor de anulare/întârziere a zborurilor, au fost operate un șir de modificări în autorizațiile de zbor eliberate anterior, de către AAC. În acest sens, la data de 12 iulie, a fost emis un act administrativ, prin care au fost ajustate autorizațiile emise Companiei Aerienie Fly One”, anunță un comunicat al AAC.

Aceasta a explicat că anularea în cascadă a mai multor zboruri ale Fly One se datorează reținerii la sol a unei aeronave a companiei în Aeroportul Zvartnots din Erevan, în urma unei defecțiuni tehnice, detectate la momentul rulării aeronavei spre decolare. Drept urmare, aeronava care era încadrată în rețeaua de zboruri ale companiei a fost reținută la sol, creând instant modificări semnificative a grilei de zboruri a Fly One.

AAC dă asigurări că suspendarea autorizațiilor nu vor afecta pasagerii, compania aeriană urmând să-și onoreze obligațiile de transportare a pasagerilor conform biletelor comercializate.

Cu referire la situațiile frecvente din ultima perioadă de întârziere prelungită a zborurilor de către unele companii aeriene, AAC a transmis proiectul de modificare a Codului contravențional, prin care se propune majorarea amenzilor pentru întârzieri și anulări ale zborurilor de la 30 la 60, corespunzător la 120 – 240 de unități convenționale.

Suplimentar, a fost inițiat un proiect de modificare a Regulamentului privind autorizarea zborurilor şi utilizarea spațiului aerian național de către aeronavele civile şi de stat, ce va crea posibilitatea de suspendare/retragere a autorizațiilor pentru curse regulate/neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor pasagerilor. 

Odată cu remedierea situației curente operatorul aerian poate solicita anularea suspendării autorizațiilor.

Anticoruptie.md a relatat în repetate rânduri despre interesele ascunse și schemele de protecție în jurul companiei „FyOne”, chiar de la fondarea sa. Firma, înregistrată în 2015, o avea printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia fostului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, ar fi fost director executiv. În 2016, ministrul a confimat că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. "Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme", susţine funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei. 

În 2017, compania aeriană FlyOne s-a pomenit în centrul unui scandal, după ce o aeronavă de pe cursa Heraklion-Chișinău a făcut cale întoarsă din cauza unor defecțiuni tehnice. În timp ce pasagerii au așteptat zile în șir soluții de la operatorul aerian, mai mulți clienți s-au plâns pe rețelele de socializare de problemele cu care s-au ciocnit pe diferite curse operate de FlyOne.

 

Ion Chișlea
12/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii