Lupta lui Alexandr Stoianoglo pentru a se menţine în funcţie. Zece iniţiative legislative anticorupţie ale Procuraturii Generale

Irina Odobescu
23/08/2021
Captură: privesc.eu

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice, luni, zece iniţiative legislative, care, în opinia sa, ar conduce la eradicarea corupţiei în Republica Moldova. Printre acestea se numără restrângerea imunității funcţionarilor publici, optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor, reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat, reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție. Propunerile au fost lansate la două zile după ce Alexandr Stoianoglo a refuzat să vină în Parlament pentru a oferi informaţii privind investigaţiile şi recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

 

Cele zece iniţiative legistative transmise luni Parlamentului de către Procuratura Generală sunt:

1. Restrângerea imunității în privința demnitarilor de stat

Alexandr Stoianoglo a argumentat că este necesară deoarece pornirea, reținerea, arestarea, percheziționarea sau transmiterea în judecată a cauzei penale ține de acordul organelor de administrare, fapt ce creează impedimente în desfăşurarea urmăririi penale.

2. Conceptualizarea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie pentru admiterea încălcărilor de lege

"Legea prevede că membrii organelor colegiale pot fi trași la răspundere pentru adoptarea sau neadorptarea unor decizii. Codul Penal însă, nu prevede un mecanism de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale, fiind împiedicată activitatea organelor de urmărire penală. Procuratura propunesă se fac claritate în acest caz", a declarat procurorul general.

3. Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor

Alexandr Stoianoglo a propus reducerea termenului, de la şase la trei luni, de examinare a procedurii disciplinare în privința procurorilor. O altă modificare este solicitată de Stoianoglo este ca dreptul de sancţionare disciplinară a procurorilor să ţină de competenţa procurorului general, dar nu a Consiliului Superior al Procurorilor.

4. Reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat

 Procuratura Generală solicită crearea unei comisii care să analizeze și să lichideze încălcările și abuzurile admise în lege în perioada guvernării Partidului Democrat.

5. Reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție

Alexandr Stoianoglo a propus ca Procuraturii Anticorupție să se ocupe doar de investigarea cazurilor mari de corupţie, cu participarea demnitarlor de rang înalt, iar investigarea celorlalte cazuri de corupție să fie gestionate de procuraturile teritoriale.

6. Crearea unor instanțe specializate anticorupție

"Un rol deosebit în combaterea corupției îi revine instanțelor de judecată. Studiile atestă că, doar o mică parte dintre persoanele condamnate pentru fapte coruptibile ajung după gratii și doar o jumătate dintre condamnați sunt privați de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități. Lipsa unei specializări a judecătorilor sau a instanțelor specializate în examinarea actelor de corupție ori conexe corupției nu permite îmbunătățirea practicii judiciare pe aceste categorii de dosare", a argumentat procurorul general.

7. Extinderea competențelor procurorilor la autorizarea măsurilor speciale de investigații, inclusiv în dosarele de corupție

Alexandr Stoianoglo a precizat că se urmărește atribuirea în competența procurorului autorizarea unor măsurilor speciale de investigații, care actualmente sunt autorizate de judecătorul de instrucție "Lărgirea competențelor procurorului-șef va duce la evitarea impedimentelor artificiale create la obținerea autorizării judecătorului de instrucție, va exclude birocratizarea cât și scurgerea de informați despre autorizarea unei măsuri speciale de investigații în privința unei anumite persoane", a spus procurorul general. . 

8. Atribuirea competenței procurorului la aplicarea măsurii procesuale de constrângere – suspendarea provizorie din funcție

În activitatea practică de urmărire penală se atestă tendința administrației (șeful) instituției de a nu da curs demersurilor procurorului cu privire la suspendarea provizorie a subalternilor/colegilor săi, chiar și în cazul în care nu există nici un indiciu cu privire la temeinicia respingerii demersului. Suspendarea din funcție, ar responsabiliza angajații. 

9. Răspundere contravențională pentru fapte de corupție de mică valoare

Procuratura Generală propune faptele de corupție mică, în sumă de până la 100 unități convenționale (5000 de lei), să fie pedepsite contravenţional, în acest sens să fie amendat Codul Contravenţional. adică includerea acestor fapte în Codul contravențional.

10. Executarea deciziilor Curții Constituționale

Procurorul general a solicitat Parlamentului să înlăture lacunele legislative ce ţin de executarea deciziilor Curţii Constituţionale.

Alexandr Stoianoglo nu a oferit mai multe detalii, însă a declarat că își asumă responsabilitatea pentru perntru implementarea inițiativelor legislative în lupta cu corupția în Republica Moldova.

Precizăm că, Legislativul a calificat, vineri, drept nesatisfăcătoare activitatea organului de urmărire penală în investigarea și recuperarea banilor din frauda bancară. În aceeaşi zi, Parlamentul a votat un proiect de lege care va obliga Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) să expedieze  semestrial semestrial deputaţilor rapoarte privind progresele în anchetă de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

Alexandru Stoianoglo a acuzat-o săptămâna trecută  pe Președinta Maia Sandu de faptul că ar fi consiliată de personaje demise din Procuratură şi că nu respectă principiul separării puterilor în stat, prezumția de nevinovăție și drepturile omului. Acuzaţiile au fost aduse după ce şefa statului a criticat procurorii că nu au rezultate în lupta cu corupţia.

Acum două săptămâni, Parlamentul a aprobat, în prima sa ședință extraordinară, proiectul de amendare a Legii Procuraturii care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea lui în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate.

Irina Odobescu
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii