Lupta magistraţilor pentru un loc în CSM continuă. Deciziile Comisiei Pre-vetting, atacate în instanţă

Tatiana Gherţa
23/01/2023
Colaj Europa Liberă

Curtea Suptemă de Justiţie a început, luni, examinarea contestaţiilor a cinci magistraţi, înscrişi în cursa pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu au trecut Comisia Pre-Vetting.

Astfel, luni vor fi examinate contestaţiile depuse de Angela Bostan de la Curtea de Apel Chişinău şi de Anatolie Ţurcan.

Marţi sunt aşteptaţi în faţa instanţei Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiţie şi magistraţii de la Judecătoria Chişinău, Vladislav Holban şi Vitalie Stratan.

 Magistraţii vizaţi consideră deciziile Comisiei de evaluare drept subiective. De altă parte, anterior comisia a opiniat că în cazul acestora au fost constatate dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară.

Pentru examinarea plângerilor, CSJ a creat un colegiu special, format din judecătorii Vladimir Timofti, Ala Cobăneanu și Svetlana Filincova. În calitate de judecător „de rezervă” a fost desemnat Dumitru Mardari.

Precizăm că, din totalul de 28 de candidați înscriși în concursul pentru obținerea funcției de membru în CSM, 10 au fost descalificați sau s-au retras. Din cei rămași, până în acest moment 3 candidați au promovat evaluarea, 5 nu au promovat, iar în privința a 15 candidați comisia se va expune pe parcurs. Noua componență a CSM va fi formată din judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și non-judecători, numiți de Parlament.

Săptămâna trecută comisia a demarat procedura de evaluare a grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii.


 

Tatiana Gherţa
23/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii