Lupta pentru ombdusman: Şapte candidaţi, admişi la proba interviului din concursul pentru funcţia de avocat al poporului

Julieta Saviţchi
25/01/2022
Colaj PRO TV

Şapte candidaţi, şase bărbaţi şi o femeie, au fost admişi, marţi, pentru a participa în ultima zi a lunii curente la proba interviului din concursul pentru funcţia de avocat al poporului. Doi dintre ei au participat şi la concursul din septembrie anul trecut, când mandatul de avocat al poporului i-a fost încredinţat avocatei Natalia Moloşag.

Violeta Gaşiţoi a activat în calitate de jurist la biroul de avocați, apărător al drepturilor omului. Recent, a făcut studii și în SUA Sacramento în domeniul justiției mai exact, Administration of Justice, ARC Sacramento. Actualmente este avocată şi, fiind stabilită cu traiul în SUA, oferă consultanţă diasporei moldoveneşti. Pe parcursul carierei sale de avocată în Republica Moldova, Violeta Gaşiţoi s-a remarcat prin implicarea în diferite proiecte ce ţin de combaterea violenţei domestice, apărarea drepturilor femeilor şi copiilor. A acordat asistenţă juridică şi a reprezentat în instanţă, inclusiv şi la CEDO, victimele violenţei domestice. A militat pentru o justiţie corectă şi respectarea deontologiei în avocatură.

Teodor Cârnaţ este profesor universitar, doctor habilitat în drept, fost membru al Consiliului Superior al Magistratuturii, desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaţ a fost consilier municipal în Chişinău. Deşi a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracţiunea în februarie 2012. Cârnaţ a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului şi este căsătorit cu fiica lui Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki. Este tată a nouă copii. Teodor Cârnaţ este cel mai bogat dintre candidaţii înscrişi în cursa pentru funcţia de avocat al poporului, acesta fiind milionar şi proprietarul unui imobil de lux de peste 230 de metri pătraţi, fiind vecin cu fostil preşedinte al Curţii Constituţionale , Mihai Poalelungi, şi cu ex-dfirectorul SIS, Artur Reşetnicov. Teodor Cârnaţ a candidat lsa mai multe funcţii publice, fără succes, printre care la funcţia de primar al municipiului Chişinău şi judecător în Curtea Constituţională.

Evghenii Goloșceapov este membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității şi directorul departamentului advocacy al asociaţiei obşteşti Inițiativa Pozitivă. A absolvit Facultatea de Drept a USM şi Institutul de Instruire Continuă. Este doctorand la catedra Ştiinţe Politicea USM. Este absolvent al Cursului Internaţional Avansat în domeniul drepturilor omului al Fundaţiei Helsinki din Polonia. A fost coordonator de programe Justiţie şi drepturile omului din cadrul UNDP. În trecut, director al organizaţie Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului şi combaterea torturii.

Ilie Rotaru este avocat, are gradul științific de doctor în drept. Anterior a candidat pentru mai multe funcții publice, inclusiv de cea de președinte al Republicii Moldova. Avocatul Ilie Rotaru a fost condamnat la nouă ani cu executare pentru escrocherie și anunțat în urmărire generală de către forțele de ordine din Republica Moldova. O perioadă el s-a aflat în România, de unde a revenit după plecarea de la guvernare a Partidului Democrat, în iunie 2019. Rotaru pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc pentru că ar fi insistat să își recupereze acțiunile pe care le-a deținut la Centrul comercial Gemenii, acțiuni care i-ar fi fost preluate printr-un atac raider de căre președintele ucrainean Poroșenko. Ilie Rotaru a candidat pentru mai multe funcţii publice, inclusiv pentru cea de procuror general.

Emanoil Ploșniță este avocat, iar până în decembrie 2921 a deţinut consecutiv două mandate de preşedinte al Uniunii Avocaţilor din Moldova. Annterior, Ploşniţă a fost cercetat penal, bănuit că ar fi ar fi eliberat două legitimații de avocat - stagiar unor persoane din afara sistemului. Unul dintre beneficiarii legitimațiilor pretins false era polițist în sectorul Buiucani al Capitalei, iar celălalt a fost admis ca stagiar în avocatură, abia în octombrie 2019. Ploșniță le-ar fi eliberat celor doi legitimații pentru ca aceștia să poată fi incluși în echipa de fotbal a UAM, care a avut câteva meciuri amicale cu colegii de breaslă din România. Unul dintre cele mai răsunătoare dosare în care a participat Emanoil Ploşniţă este cel al fostului judecător al Curţii de Apel Chișinău Gheorghe Creţu, condamnat ulterior la doi ani cu suspendare pentru omor din imprudenţă la vânătoarea din Pădurea Domnească.

Absolvent al facultăţii de drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Ceslav Panico este vice-director al Institutului de Reforme Penale din Moldova. Expert în probleme de justiţie, Panico este reprezentant al societăţii civile în diferite grupuri ministeriale şi sectoriale. Este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie şi membru al Consiliului pentru prevenirea torturii. Toamna trecură, Ceslav Panico a participat la concursul pentru statutul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Alexandru Zubco este şef al Secției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului şi membru al Comisiei pentru graţiere de pe lângă preşedintele Republicii Moldova. Anterior, a fost jurist şi coordonator de reţea la organizaţia Pomo-Lex. A fost membru al comisiei speciale pentru studierea relaţiilor nestatutare dintre militarii în termen şi a făcut voluntariat la Asociaţia pentru apărarea drepturilor foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Moldova. Este autor şi co-autor a mai multor rapoarte privind respectarea drepturilor omului şi aplicarea torturii în Republica Moldova.

Candidaţii care vor trece de proba interviului vor fi audiaţi de o comisie specială. Ulterior, Parlamentul va vota unul din doi candidaţi care vor obţine cel mai mare punctaj.

Funcţia de avocat al poporului a devenit vacantă la începutul lunii decembrie a anului trecut, după ce Natalia Moloşag a demisionat în urma unui scandal legat de angajarea unui fost client de al său, condamnat pentru proxenetism.


 

Julieta Saviţchi
25/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii