MAEIE respinge atacurile Rusiei privind un presupus amestec al SUA și UE în alegerile parlamentare de 11 iulie

Madalin Necsutu
14/05/2021
MAEIE

Ministerula Afacerilor Externe și Integrării Europene a respins acuzațiile diplomației ruse care a afirmat joi că SUA și UE se amestecă în alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova.

„Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) menționează că ministerul nu a fost informat de către instituțiile din Republica Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, se precizează într-un comunicat al MAEIE. 

Potrivit informațiilor MAEIE, procesul de pregătire al scrutinului derulează potrivit normelor legale, inclusiv în ceea ce privește modul de informare, înregistrare și participare a observatorilor internaționali.

Ministerul mai precizează că invitația către partenerii străini de a participa în cadru bilateral și multilateral la misiunile de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent rămâne deschisă.

Reacția Chișinău vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat joi că Rusia remarcă tentative în creștere din partea SUA și UE de a exercita influență asupra conducerii Republicii Moldova și a Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău în contextul alegerilor pentru parlamentul republicii, preconizate pentru 11 iulie.

„Este regretabil amestecul în creștere din partea SUA și a țărilor UE în procesele politice interne ale Republici Moldova, ceea ce noi condamnăm cu fermitate. Ambasadori ai acestor state la Chișinău, fără niciun fel de scrupule, încearcă să exercite o influență directă asupra conducerii moldovene, asupra principalelor organe ale puterii de stat, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova”, a afirmat Zaharova într-o conferință de presă.

 

 

Madalin Necsutu
14/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii