„Mafia anabolizantelor” // Majoritatea parlamentară, împotriva dezbaterii în plen a raportului comisiei de anchetă

Anticoruptie.md
04/05/2017
captură privesc.eu

Deputații din majoritatea parlamentară au votat astăzi împotriva includerii pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Legislativului a raportului Comisiei de anchetă privind activitatea întreprinderii Poșta Moldovei.

Comisia care și-a încheiat activitatea încă în toamna anului trecut a elaborat două rapoarte, ambele semnate de un număr egal de deputați. Unul dintre rapoarte este semnat de deputații din opoziție și președintele comisiei de anchetă, Grigore Cobzac, și dezvăluie modul în care are loc contrabanda cu anabolizante prin intermediul Poștei Moldovei, iar al doilea raport, semnat de deputații din majoritatea parlamentară care au făcut parte din comisie, constată inexistența unei scheme de contrabandă a substanțelor prin intermediul poștei.

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputatul Grigore Cobzac, împreună cu un grup de parlamentari, a cerut includerea pe ordinea de zi a dezbaterilor pe marginea rapoartelor Comisiei de anchetă.

„Acest subiect a fost discutat ieri și în cadrul Biroului Permanent. Sunt două informații/rapoarte care au fost prezentate deputaților. Luând în considerație faptul că niciunul din aceste rapoarte nu are un număr majoritar de semnături, Comisia juridică a Parlamentului urmează să vine cu o sugestie pentru ca la următoarea ședință a Biroului Permanent al Parlamentului să putem lua o decizie cu privire la audierea acestor rapoarte”, a explicat, în replică, Andrian Candu,  președintele Parlamentului.

„Insist pe includerea proiectului pe ordinea de zi în contextul unor noi evenimente produse ieri în Rusia, unde au fost reținuți cinci moldoveni cu un lot impunător de anabolizante,  ceea ce demonstrează că schema persistă și funcționează și astăzi. Și asta în pofida activității Comisiei parlamentare și a altor acțiuni care au fost mimate. Mă străduiesc să înțeleg logica unui grup de deputați care insistent tergiversează și nu dorește să discutăm activitatea comisiei în Parlament. Este clar, această schemă există și este criminală. Scrie presa națională, presa internațională, paznicii de la Posta Moldovei cunoșteau despre schemă, sunt rețineri, condamnări în SUA”, a răspuns Grigore Cobzac, nefiind lăsat să își finalizeze gândul.

Amintim că, în cadrul unei conferințe susținută pe 13 octombrie 2016, Grigore Cobzac, președintele Comisiei de anchetă privind implicarea Poștei Moldovei în transportarea ilegală a substanțelor interzise, a vorbit  despre mai multe probe care demontrează implicarea întreprinderii de stat într-o schemă de transportare ilegală a coletelor de anabolizante peste hotarele republicii. Astfel, de trei ori pe săptămână, din R. Moldova sunt exportate ilegal sute de colete care conțin substanțe anabolice, iar schema de contrabandă este protejată de conducerea „Poșta Moldovei”, a Serviciului Vamal și a Guvernului. 

În raportul prezentat de Grigore Cobzac se arată modul în care are loc transportarea coletelor cu anabolice evitându-se procedurile legale. Astfel, potrivit documentului, substanțele anabolice sunt aduse la sediul Centrului de Procesare și Transportare a Poștei (CPTP), evitându-se oficiul poștal, acolo unde în mod normal sunt sigilate plicurile după ce sunt verificate de un vameș, iar pe plic este aplicat un cod de bară de către operatorii poștali. Coletele ajung la poștă deja ambalte și cu codurile de bară și ștampilele vamale aplicate. Mai mult de atât, în mai multe cazuri s-a depistat că ștampile vamale aplicate sunt false. Singura procedură legală respectată de contrabandiști este achitarea serviciilor de transportare a coletelor.

Ulterior, aceste colete sunt expediate în SUA, Rusia şi în state din UE, în medie câte 1.500 de colete pe săptămână, cu o valoare de circa 300.000 de dolari. Potrivit lui Cobzac, schema de contrabandă cu anabolizante funcționează încă din 2008, dar comisia a reușit să documenteze acest fenomen cu începere din anul 2014, pe motiv că documentele de producere ale poștei se păstrează doar 18 luni.

Centrul de Investigații Jurnalistice de asemenea a realizat anterior o anchetă despre fabricarea anabolizantelor în Republica Moldova și transportarea acestora prin poștă peste hotare. Investigația jurnalistică a fost inclusă în lista scurtă a candidaților la premiul European Press Prize.

Anticoruptie.md
04/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii