Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore

Mariana Colun
26/06/2019
Foto: constcourt.md

Judecătorii Curții Constituționale au demisionat miercuri in corpore. Decizia a fost anunțată printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.  Magistratul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte.

Demisia judecătorilor Curții Constituționale vine după verdictul dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale.   

Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea ți-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

„Singura acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au făcut de rușine Republica Moldova peste hotare și și-au bătut joc de cetățeni și de Constituție”. Astfel a comentat premierul Maia Sandu demisia in corpore a judecătorilor constituționali.

Amintim că la sfârșitul anului 2018, trei apropiați ai Partidului Democrat au fost numiți magistrați ai Curții Constituționale. Este vorba despre Corneliu Gurin, propus de Consiliul Superior al Magistraturii, Raisa Apolschii, propusă de Parlament, și Artur Reșetnicov, propus de Guvern. Recent, membrii CSM au decis să ceară demisia judecătorului Curții, Corneliu Gurin, numit în decembrie 2018 membru al CC la propunerea CSM.

Mariana Colun
26/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii