Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat

Anticoruptie.md
20/06/2019
Mihai Poalelungi. Foto: CIJM

Șeful Curții Constituționale (CC), Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții. Decizia magistratului vine la cinci zile după ce Curtea Constituțională și-a anulat  hotărârile controversate din 7-9 iunie prin care a decis că noua majoritate parlamentară de coaliție PSRM-ACUM este în afara legii și în imposibilitate de a forma guvernul. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras de la putere.

„Se revizuiesc și se anulează decizia Curții Constituționale nr.83 din 7 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.13 din 8 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.14 din 8 iunie 2019, hotărârea nr.15 din 8 iunie 2019, avizul Curții Constituționale nr.1 din 9 iunie 2019 și avizul Curții Constituționale nr.2 din 9 iunie 2019. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a anunțat verdictul președintele CC, Mihai Poalelungi.

Amintim că prin deciziile anulate la 15 iunie a fost stabilit termenul limită de 90 de zile pentru investirea Guvernului, au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, a fost suspendat din funcție  Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să poată semna decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data  alegerilor anticipate.

Deciziile respective au fost criticate dur de societate, politicieni și experți  în domeniu, iar președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au pus problema demisiei magistraților CC.

Mihai Poalelungi a fost desemnat în calitate de judecător al Curții Constituționale de către Consiliul Superior al Magistraturii, la începutul lunii martie 2018, fiind singurul candidat înscris în concursul organizat după demisia lui Tudor Panțîru, fostul președinte al Curții. La 16 martie 2018 el a fost ales în funcția de președinte al Curții.

Între 2012 și 2018, Mihai Poalelungi a fost președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Poalelungi a deţinut anterior postul de vicepreşedinte la CSJ, iar între anii 2008 și 2012, cel de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Mihai Poalelungi este doctor habilitat în drept și este autor al mai multor lucrări științifice.

Anticoruptie.md
20/06/2019

Comentarii