Magistratul respins de Dodon pentru că are o imagine afectată de carențe profesionale a fost eliberat din sistem

Marcela Meglei
19/01/2021

Magistratul Nicolae Pasecinic de la instanța din Capitală a fost eliberat din sistem. Judecătorul nu a reușit să acumuleze numărul necesar de voturi ale membrilor CSM pentru ca cererea sa privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă să fie aprobată. 

Membrii CSM au analizat în cadrul ședinței de marți Nota informativă a Inspecției judiciare, în care au fost evidențiate lacunele judecătorului.

Anterior, numirea lui Nicolae Pasecinic în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă a fost însoțită de un scandal. Igor Dodon a respins inițial candidatura judecătorului pe motiv că imaginea lui este afectată de carențe profesionale, etice și deontologice și a cerut CSM să examineze suplimentar candidatura lui Pasecinic.

După ce a primit notificarea de la Igor Dodon, președintele de atunci al CSM, Anatolie Pahopol, ar fi profitat de prevederea legislativă că șeful statului este în drept să respingă o singură dată candidatura propusă de CSM pentru funcția de judecător, și ar fi propus repetat candidatura lui Pasecinic de a fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă, fără a avea acordul CSM. 

Profesoara universitară Carolina Giugureanu-Mihailuță, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat în acest sens instituția privind pretinsele abateri disciplinare ale fostului președinte interimar, Anatolie Pahopol. 

Pahopol a declarat pentru presă că nu a încălcat nimic, iar scopul scrisorii adresate la președinție a fost de a concretiza dacă judecătorul vor fi sau nu numit în funcție, în cazul în care Inspecția Judiciară nu a găsit îndoieli în privința lui.

Marcela Meglei
19/01/2021

Comentarii