Mai multă grijă pentru copii decât pentru hârtii. Ministerul Educației și Cercetării taie din obligațiile educatorilor

Anticoruptie.md
08/02/2024
quo-vadis.md

O serie de rapoarte, planuri, registre de evidență și portofolii, care anterior trebuiau elaborate de managerii, educatorii și personalul nedidactic al grădinițelor, au fost excluse din obligativitatea de a fi completate și prezentate. Este una din măsurile implementate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care-și propune să debirocratizeze sistemul educațional. 

La modul practic a fost revizuit nomenclatorul documentației și rapoartelor în educația timpurie, fiind excluse nouă modele de rapoarte, trei planuri, cinci registre de evidență și 10 mape/dosare/portofolii, care anterior trebuiau elaborate de managerii, educatorii și personalul nedidactic al grădinițelor. 

În procesul de revizuire a Nomenclatorului au fost implicați directori de instituții de educație timpurie, metodiști, educatori și asistenți medicali. Subiectul a fost discutat în cadrul mai multor ședințe organizate de minister cu managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și specialiștii responsabili pentru educația timpurie din cadrul organelor locale de specialitate din domeniul învățământului. Participanții la discuții au apreciat că noile prevederi simplifică și sistematizează lucrul personalului din IET, oferindu-le posibilitatea să-și autoevalueze activitatea.

Conform noilor modificări, fiecare instituție de învățământ în parte va decide formatul de elaborare, completare și păstrare a documentației (format electronic, hârtie, mape/dosare/portofolii sau separat). Păstrarea documentelor în format electronic va oferi posibilitatea ca orice angajat al instituției să aibă acces la orice dosar vizat de nomenclator. 

Revizuirea Nomenclatorului face parte din primul pachet de debirocratizare a sistemul educațional, lansat de MEC.

Anticoruptie.md
08/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii