Mai multă transparență și control asupra deciziilor luate de Comisia pentru Situații Excepționale

Tatiana Gherța
09/03/2023
Parlamentul Republicii Moldova

Toate deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) vor fi raportate în plenul Legislativului. O inițiativă în acest sens a fost anunțată și înainată astăzi în parlament de către președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Modificările propuse vor impune o mai mare transparență în luarea deciziilor CSE, a declarat deputatul pas, Lilian Carp. Potrivit lui, odată cu încheierea stării de urgență membrii CSE vor fi chemați la raport și vor fi obligați să argumenteze fiecare decizie luată de comisie în perioada stării de urgență.

„Prin urmare, Parlamentul va avea la dispoziție 5 zile pentru a se întruni în ședință și a aproba actele care sunt emise de către CSE. Cel mai important este prevederea care obligă ca după expirarea perioadei stării de urgență, CSE va prezenta în plenul Parlamentului, un raport asupra activității desfășurate și măsurilor aprobate. Comisia va trebui să-și argumenteze acele decizii pe care le-a luat în perioada stării de urgență, pentru a demonstra că măsurile au fost necesare, legale, iar Parlamentul să poată adresa întrebări suplimentare pentru a vedea dacă au fost necesare aceste pârghii pe care le obține CSE. ”, a precizat președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Pe lângă controlul parlamentar asupra hotărârilor luate de CSE, legiuitorii își propun ca în perioada stării de urgență să fie instituit un regim special de activitate pentru punctele de trecere ale frontierei de stat, iar documentarea străinilor să fie reglementată. Totodată, în funcție de necesitatea cauzată de situația de urgență, modul de activitate al instituțiilor publice și private ar putea fi schimbat.

Precizăm că, din Comisia pentru Situații Excepționale fac parte prim-ministru țării, Dorin Recean, care e și președintele Comisiei, membrii cabinetului de miniștri, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, șeful IGSU al MAI, Procurorul General, directorii SIS, Agenției Relații Funciare și Cadastru, Agenției Rezerve Materiale, Agenției „Moldsilva”, CNA, ANRE, Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, președintele Consiliului Audiovizual, guvernatorul UTA Gagauz-Yeri și secretarul general al Guvernului.

 

Tatiana Gherța
09/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii