Republica Moldova își propopune să reglementeze utilizarea aditivilor alimentari, cunoscuți în limbaj uzual ca E-uri, astfel încât cantitatea de substanțe din produsele plasate pe piață să nu prezinte riscuri pentru sănătatea consumatorilor. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvernul de la Chișinău la inițiativa Ministerului Sănătății. Noile reglementări urmează să fie aduse la nivelul normelor stabilite în țările Uniunii Europene.
Consumul de produse alimentare ce depășesc nivelurile maxime admise de aditivi pot afecta sănătatea consumatorilor prin apariția reacțiilor alergice, afecțiunilor respiratorii, problemelor de piele, ale sistemului nervos central și celui endocrin.
Pentru asigurarea unui grad înalt de protecție a populației vor fi revizuite normele privind stabilirea listelor de aditivi permiși pentru folosire în produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestora, în corespundere cu dispozițiile Uniunii Europene. Aditivii alimentari vor fi autorizați doar după o verificare minuțioasă, bazată pe dovezi științifice. Prevederile privind reevaluarea aditivilor alimentari vor fi puse în aplicare printr-un ordin al ministrului Sănătății.
Autoritățile speră să modificările la Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari vor facilita schimburile comerciale cu țările UE, producătorii autohtoni de produse alimentare având posibilitatea să exporte fără riscuri de neconformitate.
Aditivii care prezintă pericol pentru sănătate. Cum îi identificăm
Aditivii alimentari sunt cunoscuți sub denumirea de E-uri și reprezintă orice substanță naturală sau indistrială care este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.
Aditivii alimentari vânduți ca atare sau ca ingrediente în produsele alimentare trebuie să respecte norme stricte stabilite de UE. Aditivii se prezintă sub mai multe forme, printre care: îndulcitori, conservanți, antioxidanți sau coloranți. Ei sunt utilizați pentru a păstra prospețimea alimentelor, îmbunătățirea texturei, menținerii valorilor nutritive, adaugă aromă și prelungesc termenul de valabilitate al produselor.
Sunt studii arată o legătură directă dintre consumul excesiv de produse cu un conținut înalt de E-uri și diferite boli, inclusiv ceel cancerigene.
Cei mai frecvent utilizați aditivi alimentari:
1. Coloranți artificiali - pentru a reda alimentelor o nuanță căt mai intensă, producătorii apeleaza la colorantii artificiali. Unii coloranți alimentari provin din extracte naturale, dar sunt și coloranți artificiali adăugați în alimentele procesate.
2. Îndulcitori artificiali (glucoza, fructoza, zaharina, aspartam) - acești îndulcitori artificiali care adaugă aromă produselor sunt de 100 de ori mai dulci decăt zahărul. Îndulcitorii artificiali se regăsesc în produsele de patiserie, guma de mestecat, bomboane, sucuri, iaurturi cu arome de fructe.
3. Conservantii chimici BHA (E 320) si BHT (E 321) - ambii aditivi împiedică râncezirea grăsimilor și a uleiurilor; îi veți găsi în alimente prelucrate. Studii de sănătate arată că acești aditivi au potențial cancerigen. Consevantii previn dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Exemple de consevanti: acid citric (se gaseste in produsele alimentare cu arome de fructe), acid ascorbic, benzoat de sodiu (folosit în conservele de fructe), nitrat de sodiu, etc. Margarina, cerealele, snacks-urile, toate conțin conservanți.
4. Glutamatul monosodic (E 621) oferă aromă alimentelor bogate în proteine și intensifică gustul produselor din carne. Mai poate fi întâlnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat. Se gasește în semipreparate, dar și în produsele naturale (ciuperci, roșii, brânză).
Lista tuturor aditivilor poate fi găsită în Regulamentul UE privind aditivii alimentari.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii