Maia Sandu a solicitat susţinerea Parlamentului European în lupta cu corupţia, reformarea justiţiei şi integrarea europeană

Julieta Saviţchi
18/05/2022
Captură

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în discursul rostit miercuri în Parlamentul de Bruxelles, asistenţa UE în eradicarea corupţiei, reformarea justiţiei şi integrarea europeană a ţării noastre.

,,Suntem pe cale să reformăm justiția, un proces care a întârziat prea mult timp. Instanțele devin mai curate, procuratura - mai profesionistă și mai imparțială. Am eliminat un număr mare de scheme de corupție prin care statul și oamenii au fost jefuiți. Dar construirea unor instituții independente și puternice necesită timp. Vă rog să ne ajutați în procesul de combatere a marii corupții. Vă rog să sancționați politicienii corupți care au capturat instituții în trecut, au furat sume importante de bani publici și s-au mutat în străinătate, investind banii furați inclusiv în țări cu democrații consolidate. Vă rog să ne ajutați să recuperăm banii furați și să-i aducem pe fugarii corupți în fața justiției. Statele și instituțiile UE, comunitatea internațională, ar trebui să facă mai mult pentru a respinge banii murdari, mai ales pe cei care vin din democrațiile fragile”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a făcut o trecere în revistă a realizărilor şi provocărilor cu care se confruntă guvernarea de la Chişinău, menţionând şi situaţia instabilă de securitate în regiune. În acest context, şefa statului a menţionat importanţa integrării ţării noastre în Uniunea Europeană. „Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor - societate, mediu de afaceri și autorități, în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică ce va fi, pentru Moldova, farul în aceste furtuni teribile, ghidând țara noastră pentru anii următori”, a spus preşedinta de la Chişinău.

La sfârşitul discursului, Maia Sandu a solicitat sprojinul deputaţilor europeni în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. ,,Nu cerem altceva decât să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să fim ghidați în activitățile noastre de voința oamenilor noștri. Apărând aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri. Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămâne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume. Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației”, a declarat Maia Sandu.

Julieta Saviţchi
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii