Maia Sandu, către liderii mondiali: „Trebuie să ajutăm Ucraina să învingă în acest război”

Anticoruptie.md
18/01/2023
Captură

Preşedinta Maia Sandu care participă în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos, a îndemnat liderii mondiali să susțină mai mult Ucraina ca să învingă în războiul declanşat de Federația Rusă. Preşedinta de la Chişinău a declarat că de victoria Ucrainei depinde pacea şi securitatea în întreaga regiune.

„Nu pot să spun că riscurile militare pentru Moldova sunt mai mari acuma decât au fost în primăvara anului trecut, când am știut că dacă Ucraina nu va rezista, Rusia va ajunge la Chișinău. Nu vorbim acum despre asta. Astăzi totul depinde de ce se va întampla în Ucraina. Vedem că Ucraina rezistă și că avansează, așa că totul depinde de situația de acolo. Când ajutați Ucraina, ne ajutați și pe noi și pe alte țări. Noi trebuie să ajutăm Ucraina, toți împreună. Să o ajutăm ca să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol”, a declarat Maia Sandu.

Şefa statului s-a referit şi la şantajul energetic al Moscovei şi vulnerabilitatea Republicii Moldova.

„Desigur că Moldova era vulnerabilă, pentru că a depins 100% de o singură sursă de gaze, de la Gazprom, încă înainte ca războiul să înceapă. Acum primim doar 40% din gazele rusești de la Gazprom și am reușit rapid să diversificăm resursele. Rusia a contat pe faptul că ne va șantaja prin aceste resurse, dar Europa a reușit să găsească soluții, ceea ce nu este ușor. Îmi aduc aminte de discuțiile din aprilie și mai, când erau diferite propuneri și mulți oameni nu credeau că UE va găsi soluții atăt de rapid”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta de la Chişinău a mai menţionat că preţurile mari la resursile energetice este preţul pe care îl plătim pentru libertate şi democraţie: „Da, noi trebuie să plătim un preț, și ne pare rău că cetățenii au plătit un preț foarte mare. În Moldova tariful la gaze a crescut de 7 ori și asta nu e o țară în care oamenii să aibă venituri mari. Puteți înțelege care sunt costurile. Dar noi credem în democrație și noi vrem să fim parte a lumii libere și soluție este să fim împreună”.

Forumul Economic Mondial de la Davos are loc în perioada 16-20 ianuarie și întrunește diverse personalități politice din lume. Subiectul principal din acest an al Forumului ține de războiul din Ucraina.

 

Anticoruptie.md
18/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii