Maia Sandu, de la Bucureşti: „Războiul din Ucraina pune în pericol securitatea cetăţenilor noştri”

Anticorupţie.md
01/11/2022
Maia Sandu la Bucureşti

Preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat îngrijorarea faţă de pericolul la care sunt expuşi moldovenii din cauza războiului din Ucraina, după ce fragmentele unei rachete ruseşti au căzut peste satul Naslavcea din raionul Ocniţa. Declaraţii în acest sens au fost făcute în discursul de la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”,.

„Trăim vremuri dramatice și decisive. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol securitatea cetățenilor țării noastre. Războiul este tot mai aproape, rachete rusești, care țintesc infrastructura ucraineană, cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”, a declarat Maia Sandu.

Şefa statului a vorbit şi despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova din cauza războiului din ţara vecină.

„Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucarinene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică, chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chisinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei”, a declarat Maia Sandu.

Preşedinta de la Chişinău a atras atenţia că „această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă a Republicii Moldova”.

Anticorupţie.md
01/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii