Maia Sandu despre războiul hibrid: „Propaganda rusă a convins o parte din populație că neutralitatea ar însemna să nu investești în sectorul tău de apărare”

Anticoruptie.md
21/01/2023
Sursa: Președinția RM

Republica Moldova rămâne vulnerabilă în ceea ce privește efectele pe care le poate avea „războiul hibrid” pe care-l dirijează Federația Rusă, iar invadarea teritoriul Ucrainei este încă o dovadă că țările lumii ar trebui să constituie o „alianță mai mare” pentru a-și asigura securitatea. Ideea a fost formulată de președintele Maia Sandu, într-un interviu pentru POLITICO, care a fost oferit în timpul participării la lucrările Forumului Mondial Economic de la Davos.

Războiul din Ucraina reprezintă o lecție amară și impune resetarea garanțiilor de securitate la nivel mondial. Faptul că nu a ajuns în Republica Moldova se datorează apărătorilor ucraineni și curajului lor, a spus Maia Sandu, accentuând că posibilitatea revizuirii statutului de neutralitate este analizată cu seriozitate.

„Există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple în cadrul unui proces democratic”, a menționat Maia Sandu.

Președintele Sandu a mai accentuat că Republica Moldova este continuu supusă războiului hibrid rusesc, prin propagandă și dezinformare.

„ (…) propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea este atunci când nu investești în sectorul tău de apărare, ar însemna să nu faci nimic și nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este o abordare greșită”, a opinat Sandu.

Președintele Republicii Moldova s-a referit și la o altă idee inoculată de propaganda rusă, precum că autoritățile ar etala o atitudine provocatoare, atunci când încearcă să-și consolideze capacitățile de apărare. Sandu a subliniat că anume Federația Rusă este un stat agresor, nu Republica Moldova sau Ucraina.

Anticoruptie.md
21/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii