Maia Sandu, despre reținerile celor cinci foști deputați comuniști: „Cei care au comis abuzuri să fie sancționați”

Ilie Gulca
03/02/2022
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Șefa statului, Maia Sandu, a declarat miercuri că nu a dat nicio indicație pentru justiție după ce fostul deputat comunist, Artur Reșetnicov, a acuzat-o că s-ar afla în spatele reținerilor celor cinci foști parlamentari.  

„Cunoaștem cu toții despre actele de corupție care s-au înfăptuit în trecut și pentru aceste acte de corupție trebuie să se răspundă. Chemarea mea către justiție este ca legea să își facă treaba bine, fără abuzuri, dar să își facă treaba pentru ca asta așteaptă cetățenii, ca cei care au comis abuzuri și ilegalități să fie sancționați”, a declarat Maia Sandu.

În decursul zilei de miercuri, au fost reținuți cinci foști deputați comuniști – Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Serghei Sîrbu.

Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi sunt bănuiți, potrivit surselor Portalului Anticoruptie.md, că au fost printre organizatorii procesului de racolare a foștilor celor 14 foști deputați comuniști și că au negociat cu colegii lor ieșirea din PCRM și constituirea platformei social-democrate la invitația lui Vladimir Plahotniuc.

Serghei Sîrbu a știut de percheziții și l-ar fi anunțat și pe fostul său coleg, Artur Reșetnicov, de acest lucru, fapt pentru care se va mai adăuga un caz de acuzare. Procuratura Anticorupție a anunțat recent că a formulat învinuirea lui Sergiu Sîrbu de corupere activă și că va trimite dosarul în judecată.

Unul dintre cei reținuți, Artur Reșetnicov, a declarat jurnaliștilor de la TV8 că dosarul este unul politic și a anunțat greva foamei, acuzând-o pe Maia Sandu că ar fi în spatele organizării acestor rețineri.

Procurorii au anunțat că aceste cazuri de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau par.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Ilie Gulca
03/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii