Maia Sandu, în apărarea Domnicăi Manole: „Constatarea ANI este ilegală”

Anticoruptie.md
03/01/2022
Colaj: CIJM

Preşedinta Maia Sandu i-a luat apărarea preşedintei Curţii Constituţionale, Domnica Manole, şi a calificat drept ilegală constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI) despre admiterea conflictului de interese. Şefa statului a făcut, luni, o declarație în acest sens, în care susţine că în urma deciziei are de suferit încrederea populației în instituția ANI.

„Din câte înțeleg eu, și nu sunt specialist în domeniu, această constatare a ANI este una ilegală și sper că juriștii să explice mai multe la acest subiect.  Am vorbit de mai multe ori despre modalitatea de funcționare a acestei Autorității de la momentul creării și până acum”, a declarat Maia Sandu.

În seara din ultima zi a anului, ANI a publicat actul de constatare în care era stipulate că preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pentru că a participat şi s-a pronunţat, în aprilie 2021, asupra constituţionalităţii unei hotărâri a Parlamentului în care era vizată direct.

Inspectorul de integritate consideră că Domnica Manole nu a fost în drept să participe la examinarea celor două sesizări depuse de foşii deputaţi din Blocul ACUM, care au contestat hotărârea Parlamentului adoptată de către deputaţii PSRM şi cei din Partidul Şor privind retragerea calității de judecător constituțional a Domnicai Manole.

Inspectorul de integritate susţine că Domnica Manole a încălcat legea şi atunci când a participat şi s-a pronunţat pentru suspendarea hotărârii Parlamentului prin care a fost revocată din funcţie, „fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese”.

Parlamentarii coaliției majoritare PSRM - Partidul Șor au votat, la 23 aprilie 2021, proiectul de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, în august 2019. 

Astfel deputaţii din PSRM şi Partidul Şor au reacţionat la demiterea lui Vladimir Țurcan din funcţia de preşedinte al CC şi numirea în funcția respectivă a Domnicăi Manole.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, după scandalul după ce Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19. Atunci președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru a-i cere explicații.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a transmis, în iulie 2021, prin intermediul unei scrisori președintei Curții Constituționale de la Chișinău, Domnica Manole, că instituția pe care aceasta o conduce este singura în drept să judece recuzarea mandatului unui judecător constituțional. Oficialul străin a intepretat astfel că ANI nu poate avea nicio ingerință în a stabili cumva dacă vreun judecător al Curții ar putea fi revocat în urma unui control al ANI.

Ulterior, Curtea Contituțională a declarat drept neconstituționale acțiunile recente ale ANI de verificare a averii și intereselor președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, după ce instituția a fost sesizată de către deputatul socialist în legislatura anterioară, Grigore Novac.

Anticoruptie.md
03/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii