Maia Sandu, în discuție cu reprezentanți ai presei despre inițiativa de a convoca Adunarea Națională „Moldova Europeană”

Crina Dumitriu
02/05/2023

Președinta Maia Sandu a discutat astăzi cu mai mulți reprezentanți ai presei despre inițiativa de a convoca Adunarea Națională „Moldova Europeană” și despre ședința șefilor de state și guverne de la 1 iunie. 

Șefa statului a subliniat că aderarea la UE reprezintă proiectul nostru de țară, iar pentru realizarea acestuia este nevoie de sprijinul cetățenilor, presa având - la rândul său - puterea și capacitatea de a informa corect și echidistant despre procesul de integrare europeană și despre avantajele de a fi membri ai UE. Președinta a subliniat că adunarea cetățenilor din 21 mai este un eveniment apolitic, la care sunt așteptați toți cei care își doresc Europa acasă. Ne dorim să rămânem parte a lumii libere, într-un stat care prețuiește și protejează viața fiecărui cetățean, unde libertatea de gândire și de exprimare sunt respectate. 

Maia Sandu a mai spus că la Adunarea din 21 mai sunt așteptați cetățenii care sunt pentru cursul european al Republicii Moldova, iar cei care intenționează să provoce, să destabilizeze situația, vor fi eliminați de forțele de ordine. „Oamenii nu vor fi aduși cu autobusele, așa cum se întâmpla la anumite proteste organizate. Autoritățile publice nu vor aloca bani pentru ca să aducă oameni la această acțiuni. Primarii sunt în drept să se organizeze singuri, cu oamenii de afaceri sau care pot acoperi cheltuieli de transport, dacă își doresc să ajute anumiți cetățenii să ajungă la această manifestare. Este important ca cetățenii să înțeleagă că viitorul Moldovei este în familia țărilor europene și de la asta țara noastră va avea de câștigat”, a mai spus șefa statului. 

Adunarea Națională „Moldova Europeană” este o acțiune preconizată  să se desfățoare în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pe 21 mai. Inițiativa îi aparține președintei Maia Sandu. Ea speră astfel să se obțină un larg consens național pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Republica Moldova a obținut statutul de candidat la UE în luna iunie 2022. Până în septembrie 2023, autoritățile moldovenește trebuie să îndeplinească 9 angajamente pentru a iniția procesul de aderare.  

      

Crina Dumitriu
02/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii