Maia Sandu l-a lipsit de cetățenia Republicii Moldova pe liderul Partidului Regiunilor

Ilie Gulca
28/11/2023
Președintele Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin

Șefa statului Maia Sandu i-a retras cetățenia Republicii Moldova președintelui Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, conform unui decret publicat pe site-ul Președinției pe 27 noiembrie.

Alexandr Kalinin este un promotor învederat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În imaginile video și foto publicate paginile sale de pe rețelele de socializare, el apare în uniformă militară, cu simbolul Z, folosit de armata rusă în războiul din Ucraina. El organizează evenimente în cadrul cărora colectează încălțăminte și haine călduroase pentru militarii ruși care luptă în Ucraina.

În octombrie, autoritățile canadiene l-au inclus pe Kalinin în lista persoanelor și entităților din Republica Moldova supuse sancțiunilor.

În iunie, Kalinin a fost inclus în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru acțiuni ce au urmărit destabilizarea situafiei interne din Republica Moldova.

Alexandr Kalinin este anchetat de procurorii PCCOCS pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente.

În septembrie 2022, președinta Maia Sandu a prevenit cetățenii moldoveni care dețin cetățenia Rusiei că ar putea să rămână fără cetățenia R. Moldova dacă vor lupta în războiul din Ucraina.

Alexandr Kalinin a atras atenția opiniei publice în 2016, când i-a cerut lui Vladimir Putin să „salveze de la dispariție poporul moldovenesc”, care ar fi, după părerea lui, „ultimul popor slav”.

Ilie Gulca
28/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii