Maia Sandu, la Kiev: „Extinderea rapidă a UE este acum necesară pentru securitatea în Europa”

Ilie Gulca
22/11/2023
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat reporterilor la Kiev, după negocierile cu președinții Ucrainei și Consiliului European, că Uniunea Europeană trebuie să-și îndeplinească promisiunea pe care a făcut-o anterior Chișinăului și Kievului și să deschidă negocierile.

„Decizia de a deschide cât mai repede negocierile privind aderarea Moldovei și Ucrainei la UE va fi un semnal care se va face auzit nu numai la Chișinău și Kiev, ci și la Moscova, precum și în fiecare capitală care nutrește ambițiile imperialismului autoritar”, a explicat ea, potrivit Evropeiskaia Pravda.

Șefa statului moldovenesc a mai subliniat că, având în vedere condițiile istorice actuale, UE trebuie să decidă asupra unei extinderi rapide: „Viteza și unitatea sunt mai mult decât o alegere strategică. Acum este o chestiune de supraviețuire și stabilitate europeană. Un nou val de extindere a UE. va fi o investiție în securitatea continentului”.

Maia Sandu a subliniat că nu ar trebui să existe alte premise pentru începerea negocierilor decât cele pe care le-a definit Bruxelles-ul în 2022.

„Ni s-a spus – inclusiv de către membrii Consiliului (European) – că, dacă îndeplinim aceste angajamente, va fi pasul următor. Iar următorul pas este începerea negocierilor. Credem că ambele noastre țări au făcut cu adevărat treabă bună, iar acest lucru este confirmat de raportul Comisiei Europene”, a explicat ea. „Dacă este necesar, suntem gata (să mergem la Bruxelles și) să dovedim că ne-am îndeplinit ceea ce ne-am angajat.”

Marți, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a cerut public UE să nu se joace cu Putin în decizia sa privind Ucraina. Aceste declarații au venit după ce premierul ungar Orban a promis public că va bloca o decizie pozitivă pentru Kiev.

În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, promite că va face tot posibilul pentru a obține unanimitatea în sprijinul Ucrainei în decembrie.

Ilie Gulca
22/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii