Maia Sandu: „Republica Moldova este protejată de scutul eroilor ucraineni”

Mihaela Cibotaru
24/02/2023
president.gov.ua

„Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili”, a scris Maia Sandu pe pagina sa astăzi, la un an de la începutul războiului în Ucraina.

„Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă. Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace”, a mai scris președinta Moldovei.  

„Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni”, a declarat președinta Maia Sandu joi, în cadrul întrevederii cu omologul român, Klaus Iohannis, la București. „Europa este puternică datorită unității și fermității cu care apără pacea și viața oamenilor”, a adăugat ea.

Referindu-se la realizările obținute de Republica Moldova, inclusiv cu suportul României, Maia Sandu a spus că bucuria apropierii Moldovei de Uniunea Europeană „este umbrită de tragedia unui război crunt, care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate”. Ea a menționat că „Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat autoritățile moldovenești pentru felul în care, cu „calm, profesionalism și curaj” au gestionat criza cauzată de războiul în Ucraina. El a reiterat condamnarea fermă de către România a „oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei care se intensifică la împlinirea unui an de război”. „Sprijinim abordarea Dumneavoastră responsabilă față de dosarul transnistrean”, a mai spus Iohannis.

La sfârșitul săptămânii trecute, Maia Sandu a participat la Conferința de Securitate de la München, în cadrul căreia a chemat la o cooperare mai strânsă între organele de anchetă și de drept din diferite state europene pentru combaterea corupției. Pe 21 februarie, Maia Sandu s-a întâlnit la Varșovia cu președintele SUA, Joe Biden, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul important oferit de SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a Moldovei și a spus că „în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică”.

Mihaela Cibotaru
24/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii