Maia Sandu și Klaus Iohannis au vorbit despre situația de securitate în regiune și despre 100 de milioane de euro din partea României pentru Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
06/05/2022

Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis au avut, vineri, o convorbire telefonică referitoare la evoluțiile de securitate din Republica Moldova și din regiune.

Cei doi lideri au discutat și despre Ucraina și criza umanitară cauzată de război și consecinețele ei economice pentru Republica Moldova. Au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria, Președintele României reiterând poziția României privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Maia Sandu. Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova.

„Președinta Maia Sandu a adresat mulțumiri României pentru ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru țara noastră și pentru asistența umanitară oferită pentru a face față crizei refugiaților”, se arată într-un comunicat al Președinției.

La rândul său, omologul său de peste Prut, Klaus Iohannis, a anunțat că sprijinul financiar direct în valoare de zece milioane de euro pentru țara noastră, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată pe 5 aprilie 2022 la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada următoare.

Șeful de la Palatul Controceni a reafimat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul României de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022.

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii