Maia Sandu, tranșant despre imixtiunea Federației Ruse: „Este doar dreptul nostru, aici, în Republica Moldova, să decidem cum vrem să trăim”

Mihaela Cibotaru
16/03/2023
nordnews.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, apreciază decizia Parlamentului European de a condamna imixtiunile Federației Ruse în treburile interne și externe ale Republica Moldova și contează, în continuare, pe sprijinul Uniunii Europene. Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor privind amenințările la adresa securității Moldovei, purtate în ședința Parlamentului European.

„Vedem și gestul Parlamentului European și mesaje din partea altor parteneri externi, care condamnă aceste imixtiuni din partea Federației Ruse, aceste încercări de destabilizare și confirmă sprijinul pentru Republica Moldova, pentru alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat președinta Moldovei, citată de NordNews. „Este doar dreptul nostru, aici, în Republica Moldova, să decidem cum vrem să trăim, pe cine alegem să ne reprezinte. Asta înseamnă democrație. Toată lumea trebuie să respecte independența, suveranitatea, dreptul nostru la autodeterminare”, a spus Maia Sandu.

Parlamentul European a dezbătut, marți, situația Republicii Moldova și provocările cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău. În cadrul ședinței, deputații au adresat mai multe mesaje de suport Moldovei și parcursului pro-European al țării. În urma discuțiilor purtate, europarlamentarii au anunțat că vor extinde sancțiunile și asupra persoanelor care urmăresc să destabilizeze situația în Republica Moldova. În particular, eurodeputatul român, Dragoș Tudorache, a cerut includerea oligarhilor Ilan Șor, Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc în lista sancțiunilor Uniunii Europene.

Totodată, eurodeputatul român Siegfried Mureșan consideră că Uniunea Europeană trebuie să acorde, în continuare, suport Moldovei, iar negocierile de aderare a Republici Moldova la Uniunea Europeană trebuie începute în acest an, după ce vor fi implementate cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. „Republica Moldova este stat vecin al Uniunii Europene și al Ucrainei. De aceea, o Republică Moldova proeuropeană este bună pentru cetățenii Republicii Moldova, dar este importantă și pentru Uniunea Europeană și pentru Ucraina”, a spus el.

Mihaela Cibotaru
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii