„Maidan 3”. Noul plan al lui Putin de a-l înlătura pe Zelensky. Medvedev: „Va trebui corectat”

Ilie Gulca
21/11/2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Foto:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit în cadrul unui interviu pentru publicația britanică „The Sun” despre un nou plan al Kremlinului de a-l înlătură din fruntea țării printr-o operațiune specială, „Maidan 3”, după mai multe tentative de la începutul agresiunii militare ruse din februarie 2022.

„Numele operațiunii este Maidan 3, care are drept scop să schimbe președintele, nu neapărat fizic. Vor folosi toate instrumente pe care le au”, a spus președintele Ucrainei. „Deci, asta este ideea, până la sfârșitul anului. Ei chiar au o denumire a operațiunii. Dar vezi că putem trăi cu asta.”

Șeful statului ucrainean a recunoscut că a pierdut numărul tuturor încercărilor de a-l ucide de când Rusia a declanșat o invazie la scară largă pe 24 februarie anul trecut. Forțe speciale ruse au fost parașutate la Kiev pentru a-l ucide în prima zi a invaziei lui Putin de anul trecut. Gărzile de corp ale lui Volodimir Zelensky i-au blocat biroul cu baricade improvizate și bucăți de placaj.

Cei mai apropiați asistenți ai săi au primit arme automate și veste antiglonț. Când oficialii britanici și cei americani s-au oferit să-l scoată pe președinte din capitală pe fondul temerilor că ar putea cădea în câteva ore, el a oferit răspunsul legendar: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

Mai târziu, în timpul bătăliilor din jurul Kievului, Zelensky a ieșit în afara complexului pentru a filma un video selfie sfidător, care a adunat rezistența Ucrainei, demonstrând că se afla încă în capitală. În august, Serviciul de informații al Ucrainei – SBU – a declarat că a dejucat un complot de ucidere a președintelui Zelensky printr-un atac aerian asupra orașului Mykolaiv, din sud.

SBU a declarat că a arestat o femeie acuzată că a transmis detalii despre vizita sa în Rusia. Unul dintre consilierii lui Zelensky a spus că au fost făcute cel puțin o duzină de atentate la viața lui în primele câteva săptămâni de război.

Comentând declarațiile președintelui Ucrainei, citat de publicația kommersant.ru, vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ironizat că „planul a fost deconspirat  și acum va trebui corectat”.

Ilie Gulca
21/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii