Manole rămâne președinta Curții Constituționale. CC a declarat inadmisibilă cererea lui Vladimir Țurcan

Mariana Colun
19/05/2020

Curtea Constituțională a declarat luni inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan, în care acesta solicita revizuirea deciziei de destituire a sa din funcția de președinte al Curții și desemnare a Domnicăi Manole în locul său.

În decizia publicată marți se arată că, „revizuirea unei hotărâri a Curții poate avea loc în cazul în care: (a) au apărut noi împrejurări, necunoscute la data pronunţării hotărârii şi emiterii avizului, dacă aceste împrejurări sunt de natură să schimbe esenţial hotărârea și (b) se modifică prevederile Constituţiei, ale legilor şi ale altor acte normative în al căror temei a fost pronunţată hotărârea”. Întrucât CC nu a constatat existența unor împrejurări noi, necunoscute la data pronunțării Hotărârilor contestate sau acte normative modificate, pe baza cărora au fost pronunțate aceste Hotărâri, cererea lui Vladimir Țurcan a fost respinsă.

Amintim că la 23 aprilie magistrații Curții Constituționale au decis destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții, ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Se întâmpla cu câteva minute înainte de a fi luată decizia privind suspendarea legii prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Decizia cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan a fost luată urmare a demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova în urma scandalului după ce Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19. Atunci președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru a-i cere explicații. În locul lui Țurcan, cu majoritate de voturi, judecătorii Curții au ales-o, pe un termen de trei ani, pe Domnica Manole, în calitate de președintă a CC. Ulterior, Vladimir Țurcan a contestat destituirea sa din funcția de președinte al CC.

Mariana Colun
19/05/2020

Comentarii