Maria Zaharova, în apărarea limbii moldoveneşti, îl atacă pe şeful diplomaţiei române

Anticoruptie.md
22/03/2023
Profimedia

După ce a făcut declaraţii acide în adresa guvernării de la Chişinău pentru că au oficializat limba română, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, al-a atăcat dur pe Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române, pentru că a declarat că limba moldovenească nu există, transmite Digi 24.

„ Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a spus aceasta.

Zaharova a prezentat din nou teoria susținută de Kremlin, conform căreia limba moldovenească este mai veche decât cea română, care ar fi doar un dialect. Discuțiile au apărut după ce parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege care stabilește că româna este limba oficiala a statului. Ministrul Afacerilor Externe declara, în urmă cu câteva zile, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Afirmația acestuia venea după reacția omologului rus cu privire la limba română ca limbă oficială în Moldova. „Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, spunea Bogdan Aurescu.

„Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova ,care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, completa acesta.

 

Anticoruptie.md
22/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii