Marian Lupu și Mihai Ghimpu refuză să participe la dezbateri cu jurnaliștii de investigație

Anticoruptie.md
26/09/2016
sursa foto: tribuna.md

Centrul de Investigații Jurnalistice lansează luni, 26 septembrie, o serie de dezbateri cu participarea candidaților la alegerile prezidențiale. Invitații primului club de presă urmau să fie Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat, Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, și Iurie Leancă, înaintat la prezidențiale de către Partidul Popular European din Moldova. În cadrul debaterilor, invitații urmează să răspundă la mai multe întrebări incomode adresate de jurnaliștii de investigație.

Marian Lupu și Mihai Ghimpu au refuzat să participe la evenimentul pentru care au primit invitații cu o săptămână în urmă. Ghimpu a anunțat din start că nu este disponibil pentru a participa, iar Marian Lupu a refuzat invitația cu câteva ore înainte de dezbateri. Potrivit consilierului candidatului Partidului Democrat, Andrian Buligari, Marian Lupu are alte activități pe agendă.

Înregistrarea lui Marian Lupu în cursa pentru prezidențiale a fost criticată de reprezentanții societății civile. Experții Asociației Promo-Lex consideră că Comisia Electorală Centrală (CEC) a încălcat o hotărâre proprie atunci când l-a înregistrat pe Marian Lupu, candidatul PD la funcția de șef al statului, în ziua de sâmbătă, 3 septembrie.

„Din punctul nostru de vedere, prin înregistrarea candidatului PD, Marian Lupu, în data de 3 septembrie, CEC și-a încălcat propria hotărâre nr. 122 în ceea ce privește ordinea și modalitatea de primire a actelor necesare pentru înregistrarea candidaților. Din punctul nostru de vedere, acest fapt a favorizat indirect candidatul dat. Atrag atenția că nu este vorba de o încălcare a anumitor prevederi legale, ci doar a unei hotărâri aprobate tot de CEC”, a declarat Pavel Postica, director de programe Promo-Lex.

Marian Lupu a fost inclus în lista neagră pentru Parlamentul Curat, elaborat de jurnaliști de investigație pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Politicianul era acuzat că ar fi utilizat resurse administrative în cadrul mai multor campanii electorale, dar și că ar fi semnat, în calitate de președinte al Parlamentului, o dispoziție ilegală de alocare a banilor din fondurile Legislativului pentru procurarea apartamentelor pentru doi din subalternii săi.   

Presa a scris anterior și despre legăturile de business și proprietățile lui Marian Lupu. Acesta ar fi avut afaceri cu сontroversatul Sorin Ovidiu Vântu (condamnat în România) prin compania Alianța moldo-română Solidaritatea Ltd., înregistrată în zona off-shore din Insulele Virgine Britanice. De asemenea, potrivit presei, acesta ar deține proprietăți pe litoralul Mării Negre din Bulgaria. Lupu a respinsă însă aceste acuzații.

Mihai Ghimpu are beneficii de milioane de pe urma companiei Eurosim, la care este fondator. Recent, aceasta şi-a întors benzinăria pe care o deţinea la marginea Capitalei, iar anul trecut a obţinut, în arendă, la preţ de chilipir, un teren de 1.300 m.p. de la autorităţile publice locale din Chişinău. Şi partenerii lui Ghimpu din cadrul fir­mei au trăit pe picior mare în ulti­mii ani. De când Ghimpu se află la guvernare, firmele acestora au obţinut contracte de sute de milioane de lei cu întreprinderi subordonate Partidului Liberal, se arată într-o anchetă recentă a Ziarului de Gardă, realizată în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Acum doi ani, Eurosim, dar şi alte firme afiliate familiilor Ghimpu şi Chirtoacă, au fost ţinta unor acţiuni de amploare ale procurorilor, doar că dosarul penal nu a avut o finalitate, fiind muşamalizat cu ajutorul instanţelor de judecată.

 

Anticoruptie.md
26/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii