Marina Tauber, nevoită să capituleze. Prelungirea stării de urgență a fost declarată constituțională

Tatiana Gherța
27/01/2023
Colaj CIJM

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputatei Marina Tauber, care, în numele partidului Șor, a solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului, prin care s-a decis prelungirea stării de urgență. Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Hotărârea privind prelungirea stării de urgență a adoptată de Legislativ la 1 decembrie 2022, iar sesizarea a fost depusă de către Marina Tauber în data de 23 decembrie.

În sesizare, Tauber a menționat că legislatorul nu ar fi argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu ar fi stabilit eventualele măsuri care ar putea fi adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale.  

Parlamentul de la Chişinău, s-a convocat de urgență în data de 24 februarie 2022, zi în care Federația Rusă a invadat Ucraina. În şedinţă extraordinară, a fost votată iniţiativa premierului Natalia Gavriliţă privind instaurarea stării de urgenţă pe un termen de 60 de zile. Pentru instaurarea stării de urgenţă au votat şi deputaţii din opoziţie, numărul de voturi pro fiind de 88. De atunci și până în prezent, starea de urgența a fost prelungită de fiecare dată când expira termenul de aplicare.

Precizăm că, magistrații curții urmează să pronunțe o decizie asupra altei sesizări depuse tot de membrii partidului ȘOR, prin care solicită contestarea legii privind indexarea pensiilor cu 14,1% și nu 30% cât este rata inflației. Legea care a fost adoptată de majoritatea parlamentară la sfârșitul sesiunii parlamentare trecute este catalogată de către deputații ȘOR drept una abuzivă și solicită modificarea acesteia.

Tatiana Gherța
27/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii