Marionetele Kremlinului din Herson îi vor cere lui Putin includerea regiunii în componența Rusiei fără referendum

Ion Chișlea
11/05/2022
De la începutul ocupației, locuitorii Hersonului au organizat proteste numeroase,, manifestându-și apartenența la statul ucrainean

Așa-zisele autorități ale administrației militaro-civile din Herson, numite de ruși, au anunțat că îi vor cere președintelui rus Vladimir Putin să includă regiunea în Federația Rusă, scrie agenția rusească de propagandă RIA Novosti, citându-l pe colaboraționistul Kiril Stremousov.

„Orașul Herson este Rusia, nu se va crea Republica Populară Herson pe teritoriul regiunii, nu vor fi referendumuri. Acesta va fi un singur decret bazat pe apelul conducerii regiunii Herson către președintele Federației Ruse și va exista o cerere de includere a regiunii într-o regiune cu drepturi depline a Federației Ruse”, a declarat Stremousov.

Potrivit acestuia, regiunea Herson urmează să treacă complet sub legislația Rusiei până la sfârșitul anului. Structura puterii din regiune se presupune că va fi construită prin analogie cu regiunile rusești. El a adăugat că circulația rublei în regiunea Herson va funcționa până la sfârșitul lunii mai.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a spus că locuitorii regiunii Herson vor decide ca aceasta să intre în componența Rusiei.

„Locuitorii regiunii Herson ar trebui de asemenea să-și determine soarta. Desigur, această problemă ar trebui să fie atent verificată și evaluată de avocați și experți juridici. Astfel de decizii trebuie să aibă un fundament juridic absolut clar, să aibă justificare legală, să fie absolut legitime, așa cum a fost cazul Crimeii”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anterior, serviciile de informații americane au anunțat că Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Lugansk până la „jumătatea lunii mai”, apoi preconizează să anexeze regiunea Herson și să creeze Republica Populară Herson după modelul așa-numitelor republici Lugansk și Donețk.

Pe 9 mai, colaboraționistul Volodimir Saldo, care a fost numit de trupele de ocupație în funcția de primar al Hersonului, a spus că nu intenționează să unească regiunea Herson cu administrația de ocupație a Crimeii, dar aceasta ar putea să devină un subiect al Federației Ruse.

Pe 28 aprilie, Kiril Stremousov, numit de invadatori în funcția de vicepreședinte al regiunii Herson, a declarat că nu sunt planificate referendumuri în regiune.

Orașul Herson este singurul centru regional ocupat de armatele Federației Ruse după învazia din 24 februarie. După ocupare, locuitorii orașului și ai regiunii au organizat numeroase mitinguri prin care și-au manifestat apartenența și devotamentul față de Ucraina. 

Ion Chișlea
11/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii