Membri ai Comitetului de Direcție al Victoriabank, amendaţi cu circa jumătate de milion de lei

Anticoruptie.md
13/10/2017
Victoriabank. Foto: Agora.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de membrii Comitetului de Direcție ai Victoriabank, aflaţi în funcție în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzilor constituie 496.071 lei. Decizia a fost luată la peste doi ani de la instituirea supravegherii speciale asupra instituţiei bancare.

„De asemenea, membrii Comitetului de Direcție au fost sancționați cu avertisment asupra neadmiterii pe viitor a încălcărilor actelor normative și posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul în care neregulile constatate vor fi comise în mod repetat. Decizia a fost luată ca rezultat al controlului complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc”, potrivit unui comunicat de presă al BNM. 

Banca Naţională a Moldovei precizează că Victoriabank activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse.

În iunie 2015, BNM a instituit supraveghere specială la trei bănci: Moldova-Agroindbank, Victoriabank și Moldincombank. „Toate trei bănci la sfârșitul anului 2015 au fost controlate de echipe independente, au fost stabilite aşa-numite studii de diagnosticare ce au identificat probleme de tot felul: probleme cu acționariatul, probleme de guvernanță corporativă, adică felul în care sunt organizate organele de conducere şi-şi îndeplinesc funcţiile de control, şi probleme individuale pe unele clase de credite”, a declarat Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

În noiembrie 2016, autorităţile Republicii Moldova au reușit să negocieze un nou program cu Fondul Monetar Internațional. Printre angajamentele asumate de guvernare au fost transparentizarea acționariatului băncilor, să elimine practica creditării persoanelor afiliate şi să combată fenomenul spălării banilor. 

Anticoruptie.md
13/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii