„Menținem o poziție fermă”. Reacția MAEIE la interzicerea accesului pentru cei 11 deputați moldoveni în Rusia

Ilie Gulca
21/11/2023

Șeful Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a confirmat interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați moldoveni în urma suspendării activității posturilor TV și publicațiilor care propagă falsuri în spațiul informațional din Moldova.  

„Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”, se menționează întru-un răspuns al Serviciului după anunțul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei cu privire la expulzarea celor 11 deputați moldoveni.

Pe 20 noiembrie, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu pretinsa „persecutare a presei în limba rusă” în Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe l-a mai informat pe Darii despre o „măsură asimetrică” – interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru cei 11 oficiali ai Republicii Moldova”: Alina Dandara, Viorel Barda, Mihail Leahu, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Dorian Istratii, Mariana Cușnir, Natalia Davidovici, Adrian Belîi.  

Pe 31 octombrie, la propunerea Serviciului de Informații și Securitate, pe perioada stării de urgență, a fost suspendată licența de emisie pentru șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Pe 30 octombrie curent, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat blocarea accesului la 31 de publicațiil online acuzate că colportează falsuri despre războiul din Ucraina.

Ilie Gulca
21/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii