Mihai Popșoi: „Vom modifica legislația pentru a putea face depozite de gaz în România și Ucraina”

Mădălin Necșuțu
10/11/2021
FES

Republica Moldova dorește să modifice legislația astfel ca pe viitor statul să își poată face rezerve de gaz natural, iar pentru acest lucru se va lua în calcul depozitatea acestuia în statele vecine, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul cadrul ediției a opta a Forumului anual de Integrare Europeană, organizat de Asociația de Politică Externă (APE) și Friedrich Ebert Stiftung (FES). 

„Ne propunem să creăm cadrul legislativ pentru a putea face face depozite de gaze pentru minim două luni fie în România, fie în Ucraina”, a declarat Popșoi. O astfel de decizie va fi luată în contextul recentei crize a gazelor care a determinat Republica Moldova să încheie un contract nou pe cinci ani pentru furnizarea de gaze naturale cu Gazprom la un preț considerat de experți unul foarte mare.

Moldovagaz a cerut, marți, Autorității Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ca prețul provizoriu al consumatorilor casnici de gaz să fie majorat la 10,26 lei moldovenești de la 4,29 de lei moldovenești, mai precis o majorare de circa două ori și jumătate față de prețul anterior semnării recente a unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom pe 29 octombrie la Sankt- Peterburg.

La acest preț se va adăuga și TVA-ul de 8%, astfel că prețul real va urca de facto la 11,08 lei moldovenești pentru un metru cub de gaz.

Reprezentatul Moldovagaz, Alexandru Șevciuc, a declarat la ședința ANRE că tariful propus reiese din prognozele pentru evoluția prețului în perioada următoare, dar și pentru a acoperi devierile tarifare negative – adică diferența dintre tariful real și cel aprobat anterior, care se cifrează la aproximativ 1,4 miliarde de lei.

Mădălin Necșuțu
10/11/2021Become a Patron!

Comentarii