Ministerul de Externe condamnă executarea soldatului ucrainean cu origini moldoveneşti, de către soldații ruși

Mihaela Cibotaru
13/03/2023
UNIAN

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) condamnă cu vehemență uciderea ostașulului ucrainean, originar din Republica Moldova, Alexandr Mațievschii, de către soldații ruși și califică aceasta drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

„Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a scris MAEIE.

Video cum bărbatul a fost executat cu cruzime, după ce a spus „Slavă Ucrainei!”, a apărut online la începutul lunii martie. Imaginile publicate încep cu cuvintele unui soldat rus „Filmează-l”, iar după ce Alexandr Mațievschii trage un fum de țigară și spune calm „Slavă Ucrainei!”, acela înjură și trage mai multe focuri în prizonierul ucrainean. Ulterior, din înregistrarea publicată, fiul său, mama lui și soldații din batalionul în care a luptat Mațievschii, l-au identificat.

Pe 12 martie curent, președințele Ucrainei Volodimir Zelenski, i-a acordat lui Alexandr Mațievschii titlul de Erou al Ucrainei.

Mațievschii Alexandr s-a născut în 1980 în Moldova, unde mama sa a fost distribuită să muncească la o fabrică de încălțăminte. El a absolvit școala și Colegiul Electromecanic din Chișinău, după care familia sa a revenit în Nejîn (Ucraina). Potrivit UNIAN, legătura cu Alexandr Mațievschii a fost pierdută pe 30 decembrie 2022, lângă Soledar.

Mihaela Cibotaru
13/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii