Ministerul de Externe condamnă executarea soldatului ucrainean cu origini moldoveneşti, de către soldații ruși

Mihaela Cibotaru
13/03/2023
UNIAN

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) condamnă cu vehemență uciderea ostașulului ucrainean, originar din Republica Moldova, Alexandr Mațievschii, de către soldații ruși și califică aceasta drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

„Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a scris MAEIE.

Video cum bărbatul a fost executat cu cruzime, după ce a spus „Slavă Ucrainei!”, a apărut online la începutul lunii martie. Imaginile publicate încep cu cuvintele unui soldat rus „Filmează-l”, iar după ce Alexandr Mațievschii trage un fum de țigară și spune calm „Slavă Ucrainei!”, acela înjură și trage mai multe focuri în prizonierul ucrainean. Ulterior, din înregistrarea publicată, fiul său, mama lui și soldații din batalionul în care a luptat Mațievschii, l-au identificat.

Pe 12 martie curent, președințele Ucrainei Volodimir Zelenski, i-a acordat lui Alexandr Mațievschii titlul de Erou al Ucrainei.

Mațievschii Alexandr s-a născut în 1980 în Moldova, unde mama sa a fost distribuită să muncească la o fabrică de încălțăminte. El a absolvit școala și Colegiul Electromecanic din Chișinău, după care familia sa a revenit în Nejîn (Ucraina). Potrivit UNIAN, legătura cu Alexandr Mațievschii a fost pierdută pe 30 decembrie 2022, lângă Soledar.

Mihaela Cibotaru
13/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii