Ministerul de Externe de la Chișinău: „Declarația Rusiei privind presupuse provocări ucrainene în regiunea transnistreană, provocatoare”

Valeria Vițu
26/02/2023

Ministerul de Externe de la Chișinău califică drept provocatoare declarația Externelor de la Moscova și reiterează necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova. Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene nu corespund adevărului, susțin Externele de la Chișinău, se arată într-o corespondență a RFI.  

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului. Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă”. „Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional”.

„În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, susține Externele de la Chișinău.

Între timp, Ministerul Apărării de la Chișinău anunță că monitorizează ”toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”. ”În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță”. ”Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal. În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică”.

Potrivit Ministerului Apărării, informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Autoritățile moldovene au îndemnat cetățenii la calm și să se informeze doar din surse oficiale.

Referindu-se la acuzațiile Rusiei la adresa Ucrainei privind o presupusă invazie în regiunea transnistreană, consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, a declarat într-un interviu pentru postul public de radio ca „să nu ascultăm niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse”.

„Este primitiv și folosește în mod constant același lucru, aceste povești primitive despre provocări. Vă rog, fantezia Ministerului rus al Apărării ar fi trebuit să fie aruncată la groapa de gunoi cu mult timp în urmă. Poziția oficială a Ucrainei este următoarea: susținem categoric guvernul doamnei Sandu. Credem că parcursul european al Republicii Moldova este cea mai promițătoare direcție pe care Moldova ar trebui să se dezvolte în continuare”. ”Orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei Transnistriei trebuie luată numai de partea moldovenească, iar din punct de vedere juridic, dacă va avea nevoie de sprijinul Ucrainei, partea moldovenească ar trebui să apeleze la domnul Zelensky, la nivelul șefilor de stat, iar Ucraina va lua deciziile corespunzătoare”.

Podoleak dă asigurări că nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau Uniunea Europeană. ”Tot ce ține de provocări, singura țară care cu siguranță va face asta în Moldova, va încerca să o facă în Transnistria este Federația Rusă”, a mai menționat consilierul președintelui Ucrainei.

Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional, care presupune multă dezinformare și trebuie tratate ca atare, afirmă șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, transmite Radio Chișinău. 

Șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control este de părere că asemenea afirmații venite de la Moscova, și nu doar, sunt falsuri. „Statul vecin este în plin război, iar noi suntem în imediata vecinătate a acestui război. Parte a războiului convențional este și războiul informațional. Tocmai din acest motiv, asemenea declarații venite de la Moscova, și nu doar, să fie interpretate ca și parte a războiului informațional, care presupune multă dezinformare”, a spus Flenchea.

La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de sprijin pentru țara vecină, menționând că Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere”. 

Valeria Vițu
26/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii