Ministra Justiției din Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, premiată de Antony Blinken pentru anevoiasa luptă împotriva corupției

Ilie Gulca
08/12/2023

Departamentul de Stat al SUA a conferit ministrei Justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, titlul onorific de „Campioană anticorupție”, pentru „angajamentul neînfricat de a promova statul de drept și implementarea reformelor în sistemul de justiție din Republica Moldova. Reforma justiției, de-oligarhizarea și combaterea corupției sunt domeniile în care Republica Moldova trebuie să depună eforturi, potrivit Comisiei Europene, pentru a fi acceptată la masa negocierilor de aderare.  

Premiul i-a fost înmânat de către secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul galei „International Anticorruption Champions Award”.

În discursul susțin înaintea premierei, ministra Justiției a vorbit despre procesele demarate în Republica Moldova, inclusiv în partea ce ține de combaterea corupției, dar și dificultățile întâmpinate.

„Unul dintre obiectivele principale ale Guvernului Republicii Moldova este asigurarea independenței și funcționalității sistemului judiciar, fapt ce va duce la creșterea încrederii în actul de justiție. La fel de importante sunt măsurile de deoligarhizare, fortificarea instituțiilor anticorupție, dar și mecanismul de recuperare a activelor”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra Justiției a reiterat necesitatea de a intensifica cooperarea juridică reciprocă, inclusiv în ceea ce privește investigațiile financiare în cazurile de criminalitate transnațională și de crimă organizată, pentru a identifica și a recupera activele infracționale.

Titlul de „Campion anticorupție” a fost instituit acum doi ani, la inițiativa Departamentului de Stat al SUA. Distincția recompensează eforturile unor persoane de a lupta pentru combaterea corupției și promovarea transparenței în țările lor. În acest an, Statele Unite au acordat acest premiu pentru 11 personalități din întreaga lume.

Reforma justiției este una dintre condițiile impuse de Comisia Europeană pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Domeniile în care Moldova trebuie să continue implementarea reformelor sunt următoarele:  

Reforma justiției – Moldova trebuie să ducă la capăt acțiunile demarate pentru reformarea justiției la nivelurile tuturor instituțiilor pentru a le asigura independență, integritate, eficiență, responsabilitate și transparență. De asemenea, Moldova trebuie să completeze toate posturile rămase vacante în Consiliul Suprem al Magistraturii, în organele sale de specialitate și să numească un procuror general.

Lupta împotriva corupției – Chișinăul trebuie să își respecte angajamentul de a lupta împotriva corupției la toate nivelurile. Moldova trebuie să se asigure ca instituțiile anticorupție să funcționeze eficient, să aibă o organizare clară și resurse adecvate.

Dezoligarhizare –  Moldova trebuie să continue actualizarea și implementarea planului de acțiune de de-oligarhizare, inclusiv prin reglementări în domeniul plăților în numerar și al fluxurilor financiare.

Ilie Gulca
08/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii