Miniștrii liberali și-au depus mandatele. Cu ce averi pleacă din funcție oficialii

Anticoruptie.md
29/05/2017
gov.md

Cei doi miniștri liberali din Guvernul Filip, Valeriu Munteanu și Corina Fusu, dar și vicepremierul Gheorghe Brega, au depus luni, 29 mai, cereri de demisie din funcție. Oficialii susțin că se simt mai liberi acum și anunță că trec oficial în opoziție. Împreună cu miniștrii Mediului și Educației, au depus cereri de demisie și viceminiștrii lor.

„Simt libertate. În sfârșit, pot să recunosc că mă simt mai ușor după ce am scris cererea de demisie”, ne-a declarat vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega. Oficialul nu a vrut să ne explice la ce se referă și dacă a simțit presiuni în perioada în care și-a exercitat mandatul, precizând că o va face mai târziu. Întrebat totuși ce le recomandă celor care vor prelua în Executiv responsabilitățile pentru domeniul de care a fost responsabil, vicepremierul ne-a răspuns: „Le recomand să aibă credință în Dumnezeu și să țină cont de vechea zicală că ceea ce nu-i place altuia nu ar trebui să îi faci.”

Gheorghe Brega pare să plece din funcția publică cu aceleași proprietăți cu care a venit în Guvern. Potrivit declarației de avere pentru anul 2015, vicepremierul deține un apartament procurat în 1978, un garaj din 1994 și un automobil Opel Astra, procurat încă în 1998.  

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook, atașând și copii ale cererilor de demisie semnate de el și adjuncții săi de la minister: Igor Talmazan și Victor Morgoci. „În conformitate cu articolul 6 al Legii cu privire la Guvern nr. 64-XII din 31 05 1990 și având în vedere Hotărârea Consiliului Republican al Partidului Liberal, din data de 26 mai 2017, privind trecerea formațiunii politice în opoziție, comunic depunerea cererii de demisie din funcția de ministru al Mediului. Totalurile activității la ministerul Mediului o să le facem, în cadrul unei conferințe de presă, în ziua, în care cererea de demisie o să fie acceptată și respectiv emis actul administrativ necesar. P.S. Braconieri și alte neamuri, nu deschideți șampania, lupta continuă”, a scris Munteanu.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2015, Munteanu deține în proprietate, din 2012, o casă de 220 de metri pătraţi, pe care o estimează la prețul de 146.603 lei, dar și un automobil Volvo XC 90, procurat în 2015 cu 150.000 de lei.

Corina Fusu de asemenea a depus cerere de demisie, împreună cu adjuncții săi Elena Cernei și Cristina Boaghi. Potrivit ultimei declarații de avere, Corina Fusu nu a mai făcut vreo achiziție din anul 1993, când a obținut 50% dintr-un apartament de 86 de metri pătrați.

Partidul Liberal mai deținea alte două mandate de ministru – cel al Apărării și cel al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a fost demis la începutul acestui an, iar ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost suspendat din funcție urmare a unui dosar penal în cadrul căruia este cercetat în calitate de bănuit.

La sfârșitul săptămânii trecute, urmare a reținerii primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, Consiliul Republican al Partidului Liberal a decis trecerea formațiunii în opoziție.

Anticoruptie.md
29/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii