Ministrul Sergiu Litvinenco, după briefing-ul lui Stoianoglo: „Procuratura Generală a devenit ultima speranţă a hoţilor”

Irina Odobescu
19/08/2021
Colaj: CIJM

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, autorul proiectului de modificare a Legii procuraturii, susține că procurorul general Alexandr Stoianoglo face politică. Mai mult, Litvinenco l-a acuzat pe Stoianoglo că aduce afirmații neadevărate, iar Procuratura Generală ar fi devenit „ultima speranţă a hoţilor”. 

„Cetăţenii îl plătesc (pe Alexandr Stoianoglo, procurorul general) cu 34.000 lei pe lună nu ca să facă politică, dar ca să prindă hoţii. Nu prea a prins hoţi, dar se vede lider al opoziţiei. De minciuni nu mai spun nimic. L-a eclipsat şi pe Dodon. De exemplu, a spus că la ultima ședință a Consiliului Superior de Securitate i s-ar fi dat indicații să deschidă dosare penale pe liderii Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Dincolo de faptul că sunt minciuni sfruntate, la ultima ședință, Stoianoglo nici măcar nu a fost prezent… Pot să continui. Dar mă opresc prin a trage o concluzie tristă: Procuratura Generală a devenit ultima speranţă a hoţilor”, s scris ministrul Litvinenco într-o postare pe Facebook. 

Precizăm că procurorul general Alexandru Stoianoglo a acuzat-o joi, în cadrul unui briefing, pe președinta Maia Sandu de faptul că nu respectă principiul separării puterilor în stat, prezumția de nevinovăție și drepturile omului.

Stoianoglo a declarat că nu va admite ca anchetatorii să muncească pentru anumite grupări politice sau de interese. Stoianoglo se spus îngrijorat de faptul că guvernarea actuală, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate încearcă să-și subordoneze toate instituțiile statului, inclusiv Justiția și Procuratura.

Toatea acestea acuzații sunt în contextul aprobării de către Parlament, săptămâna trecută, a Proiectului de amendare a Legii Procuraturii, care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate.

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. În opinia Procuraturii Generale, autorii urmăresc revocarea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Irina Odobescu
19/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii