Misiune civilă europeană pentru Moldova: sistem eficient de securitate, combaterea atacurilor cibernetice şi dezinformării

Anticoruptie.md
06/03/2023
CIJM

O misiune civilă din partea Uniunii Europene care va consulta autorităţile de la Chişinău în domeniul securutăţii, combaterii atacurilor cibernetice şi a dezinformării urmează să-şi înceapă activitatea la începutul verii viitoare.

Potrivit publicaţiei germane  Welt am Sonntag, trimiterea exeperţilor europeni la Chişinău reprezintă un răspuns Guvernului de la Chişinău, cre a solicitat, la sfârşitul luni ianuare, ajutor din partea UE pe motiv că, în contextul războiului din Ucraina și a intensificării amenințărilor rusești, se simte în pericol.

În cadrul misiunii, personalul administrativ din țările membre, în primul rând din domeniile justiției, poliției și vamale, urmează să consilieze autoritățile de la Chișinău pentru a-i ajuta să înființeze un sector de securitate eficient. De asemenea, în Republica Moldova vor fi trimiși  experți care să ofere expertiză în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează la concept de gestionare a crizelor, care ar trebui să fie finalizat în această lună. În concept, experții dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii, care apoi trebuie să fie aprobate în unanimitate de guvernele UE.

Anticoruptie.md
06/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii