Misiune cu arma la tâmplă. Evacuarea militarilor din Azovstal va continua sub supravegherea mediatorilor internaționali

Viorica Mija
18/05/2022

Președintele Ucrainei a declarat luni seara că evacuarea militarilor din Azovstal continuă. În proces au fost implicați cei mai influenți mediatori internaționali, iar misiunea este condusă de forțele armate și serviciul de informații ucrainești.

Volodimir Zelensky a abordat problema și cu președintele Franței Emmanuel  Macron, care a reiterat tot sprijinul țării sale pentru ca eroii Ucrainei să poată fi evacuați în condiții de securitate maximă.

„ Am discutat despre cursul ostilităţilor, despre operaţiunea pentru salvarea militarilor din Azovstal, despre perspectivele procesului de negociere, dar și problema alimentării cu combustibil a Ucrainei”, a anunțat Zelensky pe pagina sa de Twitter.

Luni seara 264 de soldați ucraineni au fost evacuați de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultima redută a apărării ucrainene. Operațiunea a avut loc sub controlul forțelor de ocupație rusești, iar răniții au fost internați în spitalele din Novoazovsk și Olenivka, localități la fel controlate momentan de ruși.

Potrivit declarațiilor anterioare ale reprezentanților regimentullui Azov, în buncărele oțelăriei ar fi fost aproximativ 600 de răniți din totalul de 1000 de luptători. Primii au fost evacuați cei care sunt în stare foarte gravă.

Între timp, Comitetul de anchetă al Federației Ruse a anunțat că millitarii ucraineini vor fi audiati. Totodată, Curtea Supremă a Federației Ruse ar putea declara în data de 26 mai Regimentul Azov drept organizație teroristă.

Odată cu evacuarea ultimilor militari, regimentul Azov al Gărzii Naționale și Brigada 36 Marină, și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul Mariupol, practic făcut una cu pământul de ruși. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei „să salveze viețile personalului lor”.

 

 

Viorica Mija
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii