Mitropolitul Basarabiei Petru îi îndeamnă pe moldoveni să-și mărturisească identitatea română la Recensământ

Viorica Mija
17/04/2024
Colaj CIJM

Mitropolitul Basarabiei Petru a transmis, marți, 16 aprilie, un mesaj în care îi îndeamnă pe credincioșii din Republica Moldova să participe la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare apartenența etnică și religioasă. Acesta crede că  identitatea românească trebuie mărturisită cu „demnitate și deplină recunoștință”, iar limba română să fie pusă la loc de cinste în cadrul exercițiului.

Mitropolitul Basarabiei spune că Republica Moldova se află „într-un moment important”, iar cetățenii său urmează să-și mărturisească „identitatea etnică și religioasă în fața autorităților statului, dar și înaintea Celui care ne-a zidit cu nespusa Sa dragoste și înțelepciune”. Și i-a îndemnat pe respondenți să se implice „cu fervoare și responsabilitate în acest proces al recensământului, și să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă”.

Naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga noastră comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice. Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc. Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre culturale și lingvistice. Ea este expresia vie a duhului nostru național și a moștenirii istorice. Păstrarea și promovarea limbii române este o responsabilitate sfântă pe care o avem față de strămoșii noștri și față de generațiile viitoare. Credința ortodoxă este piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase. Ea ne unește într-o comuniune sfântă cu ceilalți credincioși și ne îndeamnă să trăim în iubire și adevăr, să slujim lui Dumnezeu și să ne iubim aproapele. Prin mărturisirea credinței ortodoxe în cadrul recensământului, afirmăm legătura noastră strânsă cu Biserica lui Hristos și ne angajăm să trăim în conformitate cu învățăturile ei dumnezeiești”, se arată în mesajul Mitropolitului Basarabiei.

Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională, care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.

Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de peste 2 milioane de euro, dintre care 2 milioane sunt oferite de Uniunea Europeană, iar 75.000 de euro de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Viorica Mija
17/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii