Moldova, condamnată la CtEDO pentru internarea abuzivă la psihiatrie a pensionarului care a lovit-o pe ministra Muncii, Valentina Buliga

Anticoruptie.md
04/09/2018
Jurnal.md

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, marți, 4 septembrie, Guvernul Republicii Moldova să achite 7.680 de euro despăgubiri pentru un pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din mai 2014, când a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, pe atunci ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

Organizația Promo-Lex, care a asigurat asistența juridică în acest dosar, a anunțat că magistrații CtEDO au constatat încălcarea articolului 5, alineatul 1 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului. CtEDO a obligat statul Republica Moldova să-i achite reclamantului șase mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli. Hotărârea CtEDO poate fi citită aici.

Mihail Dogotari este un pensionar, acum în vârstă de 76 de ani, care a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Incidentul a avut loc în mai 2014, atunci când ex-ministra Valentina Buliga a mers la o întâlnire cu locuitorii raionului Glodeni. Atunci, fostul inginer Mihail Dogotari a întrebat-o pe ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, de ce Casa Națională de Asigurări Sociale i-a calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. El susținea că modalitatea de calculare a pensiei a fost una greșită. Ministra a răspuns într-un mod ironic la întrebarea bărbatului, spunându-i că pensia sa a fost suficient de mare. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, care a  lovit-o peste față pe Valentina Buliga. 

Ulterior pensionarului i-a fost deschis un dosar penal pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de șapte zile.

În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 CEDO.

CtEDO a considerat că detenția reclamantului în spitalul de psihiatrie a fost în contradicție cu prevederile art. 5 a Convenției și a dispus achitarea prejudiciilor morale și a costurilor în beneficiul reclamantului.

Anticoruptie.md
04/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii