Moldova Leaks: două partide cer inițierea unei anchete penale în urma spargerii conturilor demnitarilor de rang înalt

Anticoruptie.md
18/11/2022

Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Schimbării solicită pornirea unei anchete penale pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de spargerea conturilor de Telegram ale demnitarilor de stat. Cele două formațiuni au publicat o declarație comună, în care au solicitat o investigație penală cu privire la presupusele ingerințe în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin prisma depășirii atribuțiilor de serviciu.

„În ultimele zile în spațiul public au apărut informații cu privire spargerea mai multor conturi de Telegram ce aparțin dnei Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, dlui Dorin Recean, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, dlui Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției, precum și altor persoane publice.  Condamnăm încălcarea dreptului la corespondență privată și orice altă formă de ingerință în activitatea și viața privată a cetățenilor, indiferent de funcția deținută și ocupația profesională. Reieșind din caracterul informațiilor ce au fost făcute publice, din faptul că veridicitatea unor informații a fost confirmată de mai mulți participanți la acele discuții, precum și luând în considerație faptul că dl Litvinenco, deși inițial a negat veridicitatea convorbirilor, declarându-le un ”un fals ordinar”, ulterior a recunoscut faptul spargerii contului, dar a invocat că convorbirile au fost ”trunchiate”, solicităm o investigație penală cu privire la presupusele ingerințe în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor prin prisma depășirii atribuțiilor de serviciu”, se arată în comunicatul celor două formațiuni.

Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a comentat inițiativele opoziției parlamentare, care a propus crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor scurgerii de informații, dar și a conținutului acestora.

„Moțiune, comisii de anchetă, fabricare de conversații, știri false, solicitări de demisie și multe altele. Toate vin din partea așa-numitei opoziții parlamentare, care reprezintă doar niște promotori ai hoției și ai războiului. Le răspund foarte laconic, până a ajunge să le zic asta de la tribuna Parlamentului. Înțeleg că nu le place că hoții sunt investigați fără nicio excepție și indulgență. Înțeleg că nu le place că bunurile furate de la oameni sunt pe cale de a reveni la cei cărora le-au fost furate. Înțeleg că nu le place că liderii grupărilor criminale fie că se ascund în afara țării, fie că sunt lipsiți de libertate aici în țară. Și nici chiar fuga peste hotare nu îi va salva, pentru că și în astfel de situații pot fi condamnați, iar averea - confiscată. Ei vor să revină la ceea ce a fost înainte – să fure și să nu pățească nimic. Dar, trebuie să se obișnuiască cu realitățile prezentului. Trebuie să se obișnuiască cu faptul că nu vor mai putea fura. Trebuie să se obișnuiască că, poate un pic mai greu decât mi-aș fi dorit eu sau poporul țării mele, fiecare va răspunde pentru ceea ce a făcut. Indiferent de moțiuni, comisii de anchetă, fabricări de conversații, știri false, solicitări de demisie sau orice altceva”, a comentat Litvinenco.

 

Anticoruptie.md
18/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii