„Moldova va fi sprijinită”. Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Melanie Joly, despre persoanele care ajută Rusia în acțiunile de subminare a Republicii Moldova  

Ilie Gulca
30/01/2024
Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly

Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, a spus marți, în cadrul unei vizite la Chișinău, că va sprijini în continuare Republica Moldova în fața războiului hibrid promovat de Rusia după ce a aplicat sancțiuni în anul trecut împotriva oligarhului fugar Ilan Șor și a altor persoane care sprijină Rusia în campania de subminare a noilor democrații.

„Noi am sancționat șase posturi TV și o serie de indivizi care ajută promovarea dezinformării rusești, inclusiv pe dl Șor și persoane asociate acestuia”, a spus oficiala canadiană în cadrul unei conferințe susținute cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi.   

„Am venit aici din Canada pentru a consolida cooperarea noastră și pentru a demonstra sprijinul nostru pentru Republica Moldova, care se confruntă cu acțiuni de subminare întreprinse de Federația Rusă – dezbinarea populației și subminarea democrației.”   

În iunie 2023, Canada a introdus sancțiuni pentru șapte persoane – Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc și Marina Tauber – și pentru Partidul Șor.

În octombrie același an, autoritățile canadiene au extins lista de sancțiuni asupra unor persoane conectate la Partidul Șor ca răspuns la eforturile lui Ilan Șor de a destabiliza Guvernul de la Chișinău în favoarea Rusiei – Alexandr Kalinin, Grigore Caramalac, Vera Plahotniuc, Valeri Klimenko, Maria Albot, Serghei Burgudji, Igor Himici, Tatiana Platon și Arina Corșicova.

De asemenea, în octombrie 2023, Canada a sancționat șase posturi de televiziune cărora le-au fost revocate licențele de funcționare de către Comisia pentru Situații Excepționale: „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.   

Aceste canale au fost acuzate că promovează și difuzează în mod activ dezinformarea rusă pentru a justifica războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ilie Gulca
30/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii