Moldova va primi asistență de 120 milioane de dolari pentru a gestiona criza refugiaților din Ucraina

Cornelia Cozonac
10/03/2022
Foto: CIJM

Republica Moldova va primi asistență în valoare de 120 milioane de dolari pentru a gestiona criza refugiaților ucraineni, generată de războiul din Ucraina. Despre aceasta a anunțat joi, la Chișinău, șeful biroului regional al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR), Roland Sebastian Schilling. Aceasta este o primă etapă de asistență pentru Republica Moldova, urmând să vină și alte ajutoare din partea agențiilor ONU. În acest sens în urmatoarele zile va fi lansat un program amplu de asistență pentru Republica Moldova, a spus oficialul UNHCR.

„Această asistență nu va fi adresată doar refugiaților, dar și cetățenilor și Guvernului Republicii Moldova, ca să aibă resurse pentru a gestiona întreaga criză a refugiaților. Chiar dacă pare că întârziem cu asistența, ea va veni sub mai multe forme, inclusiv din partea Organizației Internațioale a Migrației (OIM) și a Fondului ONU pentru Copii UNICEF”, a precizat Schilling.

„Suntem conștienți de faptul că acest ajutor reprezintă în acest moment prea puțin, dar vreau să vă asigur că mai mult ajutor urmează să vină. Și nu doar pentru refugiații din Ucraina, dar și pentru populația și Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim să aveți suficiente resurse pentru gestionarea acestei crize. Pentru că înțelegem foarte bine că resursele Guvernului Republicii Moldova sunt limitate și nu putem să contăm la nesfârșit pe voluntari”, a menționat Roland Schilling.

UNHCR ajută chiar zilele acestea cu transport și crearea coridorului verde pentru refugiați ca să ajungă în România, a mai adăugat oficialul UNHCR. 

Amintim că UNCR a fost printre primele organizații internațioanle care a trimis la Chișinău un lot impunător de ajutoare pentru criza refugiaților.  

De la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, în Republica Moldova au intrat peste 250 mii de refugiați, jumătate dintre care au rămas în țară. Guvernul a creat mai multe centre de cazare pentru refugiați, dar și cetățenii au dat dovadă de o mobilizare excepțională pentru ajutoararea refugiaților ucraineni.      

„Pe lângă faptul că a primit cel mai mare număr de refugiați în raport cu propria populație (4 refugiați la 100 de cetățeni), Republica Moldova a asigurat și condiții decente pentru cei veniți din Ucraina. Trei pătrimi din refugiați sunt găzduiți în familii, iar o pătrime în adăposturi de urgență și centre de plasament în care sunt amenajate locuri de dormit, sunt oferite produse igienice și alimentație”, menționează ministrul Muncii și Protecției Sociale, marcel Spatari, pe pagina sa de Fcebook. 

   

   

Cornelia Cozonac
10/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii