Moldova va primi asistență nerambursabilă de cca 49 de mln de euro din partea Germaniei

Mihaela Cibotaru
24/05/2023

Germania va oferi Republicii Moldova asistență în valoare de 48,7 mln de euro pentru proiecte de eficiență energetică și de reabilitarea unui apeduct din raionul Cahul. O decizie în acest sens a fost adoptată, miercuri, în ședința de Guvern.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că 38,7 mln de euro sunt destinați pentru finanțarea proiectului privind producerea de energie verde și eficiență energetică. Totodată, 10 mln de euro vor fi oferite pentru suplimentarea bugetului proiectului privind alimentare cu apă și evacuarea apelor uzate din raionul Cahul.

„Principalii beneficiari ai acestor proiecte vor fi grădinițele, școlile, spitalele, precum și clădirile rezidențiale din sudul țării”, a specificat Daniel Vodă. Potrivit lui, din cauza vechimii clădirilor și lipsei investițiilor pentru consolidarea eficienței lor energetice, sectorul imobiliar are o performanță energetică scăzută. Grație proiectului implementat, va fi redus consumul de energie cu 30%, precum și vor fi reduse emisiile de CO2.

Beneficiarii vor fi identificați în cadrul unui apel public de propuneri, iar proiectele selectate vor fi realizate până la sfârșitul anului 2027.

Mihaela Cibotaru
24/05/2023Follow us on Telegram

Comentarii