„Moldovagaz nu a găsit o soluție pentru a stinge datoria curentă”. Ministrul Andrei Spînu, despre notificarea Gazrpom privind suspendarea furnizării gazelor naturale pentru Moldova

Ilie Gulca
23/11/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat problemele cu Gazprom provocate de faptul că Moldovagaz nu a reușit să plătească consumul gazelor naturale către Gazprom pentru lunile octombrie–noiembrie curent.

„La solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între Moldovagaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”, a explicat ministrul Spînu pe pagina sa de Facebook.

După spusele sale, după ședința Consiliului de Observatori, Moldovagaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore.

„Pe moment, această datorie constituie 74.278.446 de dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaze aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența”, a mai spus el.

Până la acest moment, a subliniat el, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă.

„După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, Moldovagaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a mai menționat Spînu.

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat marți demersul Moldovagaz referitor la situația creată. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare.

Gazprom a informat Republica Moldova despre posibilitatea suspendării furnizării gazelor naturale, în decurs de 48 de ore, din cauza neachitării conform contractului în vigoare.

Ilie Gulca
23/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii